A legfontosabb tények a hastífuszról és paratífuszról

725
HOZZÁSZÓLÁS:

A hastífusz és paratífusz patogenezise, klinikai képe, valamint e betegségtífuszek járványtani sajátosságai igen hasonlóak egymáshoz, ezért célszerű együtt tárgyalni őket. E betegségek kórokozói a Salmonella genus tagjai.

A napjainkig felismert több mint kétezer speciest tartalmazó genusban csupán négy: a hastífuszt okozó Salmonella typhl és a paratífuszt okozó Salmonella paratyphI-A (kayseri), a Salmonella paratyphi-B (schottmülleri), és a Salmonella paratyphi-C (hirschfeldi) kórokozó obligát humán patogén, a genus többi tagja főleg az állatokat, de az embert is igen gyakran betegíti meg.

Meg kell azonban jegyezni, hogy tífuszos jellegű megbetegedést más salmonellák is kiválthatnak, így pl. a Salmonella choleraesuis és annak biovariánsa csecsemőkben és kisgyermekekben csaknem minden esetben septicaemias tüneteket okoz, vagy pl.: az általában gastroenteritist okozó szerotípusok (S. typhi-murlum, S. enterltidis, S. panama stb.) is megjelenhetnek a vérben súlyos esetekben.

A tífusz okozói

A hastífusz kórokozóját Eberth ismerte fel 1880-ban, és Gaffky tenyésztette ki 1884-ben. A paratífusz egyik kórokozóját, a S. paratyphi-B-X Achard és Bensaude izolálták elsőként, 1896-ban. Az A és C típusú kórokozók csak később, a Salmonella-csoport egyéb tagjaival egyidejűleg kerültek felismerésre.

A salmonellák Gram-negatív, tok és spóra nélküli peritrich csillós pálcák. Igénytelen baktériumok. Egyszerű táptalajokon is jól szaporodnak. A bélcsatorna többi – nagyrészt apatogén -tagjaitól differenciáló és elektív táptalajok segítségével különíthetők el. Leggyakrabban használtak az endo-, a brillantzöld és bizmutszulfit táptalajok.

A laktóz kivételével sok szénhidrátot erjesztenek gázképzéssel. A S. typhiaz egyetlen, amely gázt nem termel. Indol negatívok, H2S-t képeznek. Hővel, dezinficiensekkel szemben közepes ellenállásúak. Vízben, élelmiszerben hetekig, árnyékszéktartalomban 1-2 hónapig is életképesek.

A S. typhinek felszíni antigénje is van, melynek Vi- (virulencia) antigén a jelzése.

Hogyan betegít meg?

A kórokozó a szájon át kerül be az ember szervezetébe és a vékonybélbe jutva fejti ki hatását. A vékonybél mucosájának inváziója után a mesenterialis nyirokcsomókba jutnak. Különösen nagy tömegben találhatók az alsóbb bélszakaszok Peyer-plakkjaiban.

Ezt követően a véráramba kerülnek, melynek közvetítésével más szerveket is elérnek. A betegség első 7-10 napjában a kórokozó elsősorban a vérből mutatható ki. Ezt követően, a 10. nap táján – az ellenanyag megjelenésével egyidejűleg – eltűnik a vérből, s ekkor kezdődnek a betegségre jellemző vékonybél elváltozások.

A szervezet védekező mechanizmusa által elpusztított kórokozókból felszabaduló endotoxin a keringésbe jutva általános toxaemiához vezethet.

A betegség kiállását rendszerint az egész életre szóló immunitás követi. A kórokozók azonban a szervezetbe tünetmentesen visszamaradhatnak és túlnyomórészt a széklettel, ritkábban a vesék közvetítésével hagyják el a szervezetet. A paratífusz patogenezise megegyezik a hastífuszéval.

Hogyan diagnosztizálható?

A hastífuszra jellemző klinikai tünetek önmagukban is felvethetik a typhus abdominalis gyanúját, pontos diagnózist azonban csak a laboratóriumi vizsgálatok nyújtanak. A kórokozó kimutathatósága a kórlefolyásnak megfelelően változik.

A vérből a betegség első hetében mintegy 30-90%-os valószínűséggel mutatható ki a S. typhl, majd a 2. héttől az izolálás lehetősége fokozatosan csökken, a 3. héten már az 50%-ot sem éri el. A székletből a baktériumok a betegség első két hetében csak a betegek 10-15%-ából tenyészthetők ki, a 2. héttől kezdve egyre növekvő, a 3. héttől mintegy 80-90%-os a pozitivitás.

A vizeletből való tenyésztés valószínűsége csak mintegy 10-30%-os, annak ellenére, hogy a kórokozó a vesében is megtelepedhet, sőt, a vizelettel tartósan ürülhet is.

Kezeletlen betegek esetében a hastífusz diagnózisának felállításában a kórokozó kimutatása nélkül is bizonyító erejű lehet a Gruber-Widal-reakció pozitivitása. A Widal-féle agglutinációs reakció a betegség első hetében 20%-ban, a másodikban 60%-ban, a harmadik-negyedik hetében 80-90%-ban, vagy még ennél is nagyobb arányban válik pozitívvá.

Az eredmény értékelésénél figyelembe kell venni, hogy legalább az 1:200, vagy ennél magasabb értékű 0-agglutinációs titer kelti az aktív folyamat gyanúját, amit a magas H-titer is alátámaszt. Magas titerű H-agglutináció -alacsony 0-titerrel, vagy anélkül – korábban kiállott fertőzésre, vagy még inkább védőoltásra vezethető vissza.

Jelenleg az antibiotikumok és kemoterapeutikuniok alkalmazása – különösen a betegség korai szakában – olyannyira csökkentheti az antigénstimulust, hogy az ellenanyagválasz esetleg nem is alakul ki. így a titerek emelkedésének elmaradása nem zárja ki biztonsággal a hastífusz lehetőségét.

A hastífusz és a paratífusz ma már ritka, ezért – illetve atípusos vagy abortív klinikai tünetei miatt – a diagnózis felállítása gyakran ütközik nehézségbe. A korábban ismertetett körülmények miatt különösen nehéz a csecsemőknél és kisgyermekeknél felismerni.

Hogyan kezelhető?

Bár in vitro sok gyógyszer gátolja a S. typhl növekedését, a typhus abdominalis kezelésében 1948 óta a chioramphenicol a leghatásosabb. Vezető szerepét az újabb antibiotikumok vagy kemoterápiás szerek sem ingatták meg.

Sikeresen alkalmazható az Ampicillin és a trimethoprim + sulphamethoxazol készítmények is.

725
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]