A passzív immunizálás – gyorssegély akut veszélyben

764
HOZZÁSZÓLÁS:

Képzeljük el az alábbi helyzetet! Az utazási irodában az utolsó pillanatban sikerül szereznünk egy rendkívül kedvezményes árú jegyet, amellyel eljuthatunk álmaink országába, sőt, a főnökünknek sincs kifogása ellene, hogy váratlanul szabadságot vegyünk ki. Egy ilyen lehetőséget nem szabad elszalasztani!

passzív immunizálás

Pontosan tudjuk azonban, hogy abba a bizonyos országba hepatitis elleni védőoltás nélkül nem ajánlatos belépni. Az indulásig négy nap van hátra. Mit lehet ilyenkor tenni? Háziorvosunkhoz fordulunk, aki közli velünk, hogy a védőoltást túl későn akarjuk beadatni magunknak, hiszen a szervezetnek legalább hat hétre van szüksége ahhoz, hogy a kellő mennyiségű antitestet előállítsa.

Mit tegyünk? Mondjunk le az utazásról vagy utazzunk el oltás nélkül, remélve, hogy nem történik semmi baj? Az utolsó pillanatban érkező alkalmi utazási ajánlat se feledtesse a szükséges védőoltásokat. A passzív immunizálás teljes biztonságot nyújt.

Oltás az utolsó pillanatban

Az orvos passzív immunizálásban tud részesíteni bennünket. (Ezt a köznyelvben ugyancsak oltásnak nevezik, ami azonban ebben az esetben nem igazán helyes kifejezés.) A passzív immunizálás abból áll, hogy az orvos néhány ampullányi kész antitestet fecskendez be, amelyek képesek a kórokozót azonnal elpusztítani, mihelyt az támad.

Az antitestek olyasvalakitől származnak, aki már egyszer érintkezésbe került az adott kórokozókkal, de származhatnak állatoktól is, pl. a megfelelő kórokozókkal beoltott sertésektől, nyulaktól vagy lovaktól.

A passzív immunizálás rövid hatású

A kapott antitestekkel végzett immunizálásnak azonban az a hátránya, hogy a szervezet immunrendszerének fogalma sincs arról, mi történt. Még az emlékezősejtek sem tudnak róla, pedig azok máskor minden olyan folyamatot megjegyeznek, amely az immunrendszert érinti. Amikor a kapott antitestek néhány hét elmúltával lebomlanak, ugyanolyan védtelenek leszünk, mint amilyenek az immunizálás előtt voltunk. Ám emiatt nincs ok aggodalomra, hiszen szabadságunk csupán tíz napig tart, és addig az antitestek kitartanak. S mire újra otthon vagyunk, már nincs szükségünk hepatitis elleni védőoltásra.

Hosszabb utazás előtt hosszú távú oltások

Más azonban a helyzet, ha pl. egy évre szándékozunk valamilyen távoli országba utazni, ahol gyakran fordulnak elő olyan fertőző betegségek, amelyek ellen nem vagyunk immúnisak, vagyis nem rendelkezünk megfelelő antitestekkel. A passzív immunizálás ilyenkor mit sem használ. Ha biztosak akarunk lenni afelől, hogy a távoli országban nem leszünk betegek, „rendesen” be kell oltatnunk magunkat.

764
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]