Amit tudni érdemes chlamydia vizsgálatának rendhagyó eljárásairól

769
HOZZÁSZÓLÁS:

Bizonyos esetekben a szokásos Chlamydia-tesztek nem eléggé megbízhatók. Mit lehet tenni, ha valakinél medencegyulladás tünetei észlelhetők, de a Chlamydia-teszt negatív? Mi van olyankor, ha valaki, akivel nemi kapcsolatunk volt hónapokkal ezelőtt, közli, hogy chlamydiával kezelik, de a Chlachlamydia-2mydia-tesztünk negatív és nincs más tünetünk? Vagy mi az oka annak, ha valaki hónapok óta hiába próbál teherbe esni, ezért chlamydiára gyanakszik, de a teszt negatív?

Ilyen esetekben feltételezhető, hogy a betegnek chlamydiája van, de az átterjedt a méhnyakon túl a méhre, a petevezetékre és a petefészekre. Ha erről van szó, akkor azt a méhnyakból vett minta nem mutatja ki. Ebben az esetben az orvos azokat a szerveket vizsgálja vagy nézi meg, ahol a fertőzés koncentrálódik. Erre két módszer van.

Speciális Chlamydia-tesztek

  • Endometriális biopszia

Az endometriumból (vagyis a méh belső nyálkahártyájából) apró szövetmintát vesznek. A művelet helyi érzéstelenítéssel elvégezhető a rendelőben is, és ezután az orvos kitenyésztheti vagy tovább vizsgálhatja a méhből kivett szövetet. A beavatkozás alatt és után tapasztalható fájdalom egyes nők szerint enyhe, mások viszont komoly görcsökre és fájdalomra panaszkodnak, tehát akinél endometrobiopsziát végeznek, érdemes kivennie egy napot. Néhány orvos a beavatkozás előtt ibuprofent ad, hogy enyhítse a későbbi fájdalmat.

  • Laparoszkópia

Ennél az eljárásnál, melyet a legtöbb helyen altatással, ambuláns műtétként végeznek, az orvos laparoszkóppal nézi meg, hogy van-e a petefészekben, a petevezetékben, vagy a méhben sérülés, és szövetmintát is vehet.

Apró, ún. „band-aid” vágást ejtenek a köldök mellett, és szén-dioxid gázt fújnak a hasüregbe, hogy a szerveket elkülönítsék és jobban lássák, majd egy hosszú, vékony eszközt vezetnek be a vágáson.

Az eljárás nem alkalmazható azoknál, akiknek aktív Chlamydia-fertőzésük van, mivel a vizsgálat „felkavarná” a baktériumokat, melyek már ott lehetnek ezekben a szervekben, és a hasüreg más részeibe vinné át a fertőzést. A legtöbb komolyabb műtét előtt Chlamydia-tesztet is végeznek, hogy elkerüljék a műtét miatti medencegyulladást.

769
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]