Amit tudnia kell a hastífusz és a paratífusz terjedéséről

789
HOZZÁSZÓLÁS:

A fertőzés forrásai a betegek és a kórokozó-hordozók. A betegek kórházi elkülönítése kötelező, ezért mint fertőzőforrások, főleg csak az elkülönítésig jelentenek veszélyt.

A kórokozó-hordozók fertőzőforrásként játszott szerepe nagyobb lehet a betegekénél. Hastífusz és paratífusz esetében a kórokozó-hordozás minden formája előfordulhat: egészséges, inkubációs és rekonvaleszcens hordozók egyaránt lehetnek fertőzőforrások.

A legveszélyesebbek az egészséges kórokozó-hordozók

Veszélyes fertőzőforrások az ún. „rejtett” vagy felderítetlen, azaz ismeretlen kórokozó-hordozók. Ezek elsősorban olyan személyek, akik enyhe megbetegedésen estek át.

A tartós kórokozóhordozás gyakrabban alakul ki nőkben, mint a férfiakban. A kórokozó hordozók túlnyomó többsége a székletével üríti a kórokozót, a vizelettel ürítők aránya csekély.

A hazánkban nyilvántartott kórokozó-hordozók több mint 80%-a Salmonella typhi ürítő, és csak mintegy 10-20%-a Salmonella paratyphi.

Magyarországon a nyilvántartott kórokozó-hordozók száma évről-évre csökken. Ennek magyarázata egyrészt az, hogy a mind ritkábban előforduló megbetegedést követően gyakorlatilag nincs „utánpótlás” az új kórokozó-hordozóvá válásban, másrészt pedig az ismert baktériumgazdák életkoruk előre haladtával fokozatosan kihalnak.

Hogyan terjed a fertőzés?

A hastífusz és a paratífusz különböző módokon terjedhet:

– közvetlen érintkezéssel,kutatas-sulyos-fertozesek-03

– tárgyak révén,

– fertőzött élelmiszerek,

– italok,

– ivóvíz útján,

– rovarok közvetítésével.

A közvetlen érintkezéssel való terjedésben a piszkos, illetve fertőzött kéznek van fontos szerepe. A tárgyak közül a beteg fertőzött ruhaneműi, használati tárgyai jöhetnek elsősorban szóba.

Az élelmiszerek közül kiemelendő a tej fertőzést terjesztő szerepe, amely hazánkban is igen gyakran vezetett kirobbanó járványokhoz.

Egyéb élelmiszerek közül a tejtermékek, tejes-tojásos készítmények (krémek, fagylaltok), szennyvízzel öntözött és nyersen fogyasztott zöldségfélék is terjeszthetik a hastífuszt és a paratífuszt.

Az ivóvíz által terjesztett járványok sem voltak ritkák, mivel a hastífusz és a paratífusz kórokozói kedvező körülmények között hetekig életben maradhatnak az ivóvízben és a vizek iszapjában. A fertőzött vízzel mosogatott edények, eszközök használata is vezethet az élelmiszer fertőződéséhez.

A fürdők vize, folyóvíz is terjesztheti a betegségeket.

A rovarok közül a légynek van a legfontosabb szerepe, a kórokozó-hordozók környezetében még ma sem lebecsülendő terjesztő.

789
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]