Hogyan terjed az amoebiosis?

757
HOZZÁSZÓLÁS:

Az amoebiosis az egész világon elterjedt. A mérsékelt égövön gyakorisága 1-20%, a trópusi, szubtrópusi országokban pedig ennél több.amoebiosis

Hogyan terjed?

A fertőzés forrása – a többi fertőző betegségtől eltérően – elsősorban a tünetmentes hordozó és ritkábban a beteg ember.

Terjedése – cysták útján – direkt kontaktussal, vízzel, nedvdús élelmiszerekkel, légygyel stb. történik. Epidémiák ritkán észlelhetők. A járványok megjelenési formája a szezonosság nélküli endémia.

Hazánkban gyakorisága a városi lakosság körében kevesebb (kb. 0,5%), mint a vidéki településeken, ahol aránya 1-5%-ra tehető.

A víznek nagyobb szerep jut a terjesztésben, mint a bacilláris dysenteria esetén, mert a vízben a cysták sokáig (4-8 hétig) életképesek maradnak.

A víz – a typhusjárványoktól eltérően -kirobbanó járványokat nem okoz, a fertőzés inkább endémiás formában jelentkezik. Különösen a nyitott kutakból, víztárolókból nyert ivóvíznek van járványtani jelentősége. A vezetéki víz veszélyessége jóval kisebb, de ha a körülmények kedvezőek, az is terjesztheti.

Terjesztésében szerepük lehet a tisztítatlan szennyvízzel öntözött és nyersen fogyasztott zöldség-gyümölcsféléknek, valamint nyáron a legyeknek is.

Sokan hívták fel a figyelmet a családon belüli halmozódására. A fertőzöttség aránya a családban a felnőttek között kétszeres, a gyermekeknél háromszoros a kórházi betegekhez képest. A fertőzöttség családon belüli halmozódása járványtani szempontból igen jelentős.

A fertőzés tünetmentes szaka lehetővé teszi, hogy a családban, közösségben hosszabb ideig együtt élők között anélkül halmozódjék az infesztáció, hogy azt felismernék.

A fertőzés terjedésének vagy reinfekciójának megakadályozása céljából tehát a beteg, illetve a latens ürítő felismerése után a környezet szűrésére és a fertőzöttek egyidejű gyógykezelésére gondolni kell.

757
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]