Amit tudnia érdemes az ascariosis gyakoriságáról és terjedéséről

753
HOZZÁSZÓLÁS:

Az ascariosis – a nagyon hideg és a nagyon száraz klímájú területek kivételével – az egész világon elterjedt, ahol az ember megtelepedett. ascariosis1

Milyen gyakori a betegség?

Hazánkban átlagosan 8-10%-ban fordul elő. Ez az arány azonban a helyi viszonyok és a korcsoportok szerint igen változó. A fertőzöttek többsége a cigánylakosság köréből kerül ki.

A fertőzés forrása az Ascaris lumbricoides-szel fertőzött ember. A fogékonyság általános, minden korcsoportban megtalálható, de a gyermekek között előfordulási aránya nagyobb. Ennek oka egyrészt a gyermekek rossz higiénés szokásaival (a talajon való csúszás-mászás, a földre esett étel elfogyasztása stb.) függ össze, másrészt a felnőttkori szerzett rezisztenciában keresendő.

Hogyan terjed?

A betegség kiállása után immunitás nem következik be. Terjedése székletszóródással, a féregpetékkel szennyezett talajjal történik. A terjedésben a természeti tényezőkön kívül a társadalmi tényezőknek is jelentős szerepük van.

A féregfertőzés endémiás formában gócosan, családhoz (házhoz) kötötten fordul elő, főleg azokon a területeken, ahol hiányzik a közművesítés. A falusi lakosság fertőzöttsége ezért rendszerint nagyobb, mint a városié. A csatornázatlanság, a nem megfelelően épített árnyékszékek, a lakosság helyi, rossz székletürítési szokásai stb. teszik lehetővé a székletszóródást.

A nyersen fogyasztásra kerülő gyümölcsök és zöldségfélék (paprika, paradicsom, saláta, eper stb.) tisztítatlan, vagy nem kellően tisztított szennyvízzel való öntözése, nem megfelelően kezelt szennyvíziszappal történő trágyázása révén ugyancsak közvetítik a fertőzést.

A peték a mechanikus tisztítás során nem károsodnak. A napfény hatásának ki nem tett szennyvíziszap mélyebb rétegeiben hónapokig-évekig megtartják fertőzőképességüket. Az oxidációs árok iszapjának antiparazitás hatásfoka sem meggyőző. Bár a peték embrionálódása ebben megáll, de kedvező körülmények közé jutva újra megindul.

Hazai szerzők vizsgálatai szerint a mezőgazdasági hasznosítás előtti tőzegelés sem befolyásolja a szennyvíziszapban levő Ascaris-peték életképességét. A peték elpusztítására kipróbált vegyi anyagok közül az eddigi tapasztalatok szerint a magas koncentrációjú savak, lúgok mellett csak néhány anorganikus és organikus vegyület (jód, jódtinktúra, phenol, krezol, metilbromid, klórmész stb.) bizonyult laboratóriumi méretekben használhatónak.

A szennyvizek és a szennyvíziszap mezőgazdasági célra történő felhasználását szabályozó hazai rendeletek és utasítások humánparazitoíógiai szempontból kielégítőek..

753
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]