Amit tudnia érdemes az Ascariosis nevű fertőzésről

761
HOZZÁSZÓLÁS:

A betegség kórokozója az Ascaris lumbricoides nevű féreg.Ascariosis

A hím 15-20 cm hosszú, 3-5 mm átmérőjű. Friss állapotban halvány rózsaszín, sárgásán szürkésvörös, áttetsző. Farki vége bekunkorodott. A nőstény 20-30 cm hosszú, 5-7 mm átmérőjű.

Hogyan fertőződhetünk meg?

Az ember a fertőzőképes petékkel fertőződik. A betegség biológiai-epidemiológiai lappangási ideje 60-86 nap (a fertőzés és a peték székletben történő megjelenése közötti idő).

Tünettana igen változatos, mert a kórképet-a szövődményeken kívül – a férgek száma és a fertőzött egyéni érzékenysége befolyásolhatja. Lehet teljesen tünetmentes is (pl. jó általános állapotú, kevés petével fertőzött egyén), de többnyire különböző tünetek, az esetek kb. 5-10%-ában pedig komolyabb betegségek kiváltója.

Milyen problémákat okozhat a betegség?

Az orsóféreg okozta ártalmak két nagyobb csoportba sorolhatók: egyrészt a fertőzést követően a petéből kibújt lárvák szervezetben történő vándorlása, illetve a tüdő szövetében való továbbfejlődése, másrészt a bélben megtelepedett, kifejlett férgek okozta klinikai tünetekre.

Tüdőtünetek

A vándorló lárvák a tüdőben apró vérzéseket, hörghurutot, súlyosabb fertőzés esetén gyulladásos folyamatokat indíthatnak el.

Enyhe fertőzés általában klinikai tüneteket nem okoz.

Közepes fertőzésben a petenyelés után a 9-12. napon meghűlésre jellemző tünetek: fáradtság, fejfájás, mellnyomás, köhögés, asthmás típusú nehézlégzés jelentkeznek. A tüdőn át vándorló féreglárvák körül vérzéses, eosinophil-sejtes, apró gyulladásos gócok jelentkeznek.

Súlyosabb fertőzésekben a vérzések megtölthetik az alveolusokat, masszív fertőzésekben pedig a nagy tömegű lárva pneumoniára, illetve bronchopneumoniára jellemző tüneteket válthat ki.

Az esetek egy részében a tüdőtünetek mellett urticaria, eosinophilia, angioneurotikus oedema figyelhető meg, ami egyrészt a migráló lárvák anyagcsere termékeinek, másrészt az elhalt lárvák felszívódó testanyagainak tulajdonítható.

Túlérzékeny egyénekben néhány lárva kiválthatja az ún. eosinophil tüdő-infiltrációt, mely a tüdőn át vándorló lárvák helyi allergiás reakciójaként jön létre. Múlékony, 1-2 hétig áll fenn, röntgenképe a gümőkór korai infiltrátumával téveszthető össze.

Béltünetek

A kifejlett férgek a vékonybél lumenében élősködnek. Félig emésztett béltartalommal táplálkoznak. Számuktól és az egyén túlérzékenységétől függően részben helyi jellegű elváltozásokat, részben toxikus eredetű általános kórfolyamatokat indíthatnak meg.

Enyhe fertőzés esetén émelygés, étvágytalanság és bizonytalan hasi panaszok jelentkeznek. Kifejezett klinikai tüneteket csak a fertőzöttek 5-10%-ánál találhatunk. Ilyenkor epigasztriális vagy köldöktáji fájdalom, a jobb alsó hasfélben időszakos kólikák jelentkeznek.

Néha periodikus hasmenés és kisfokú meteorismus a főbb panaszok. Máskor a tünetek gyomor- vagy duodenumfekélyt, néha hasi daganatot utánozhatnak. Toxikus hatásként idegrendszeri és allergiás tünetek jelenhetnek meg (pl. nyugtalanság, alvászavar, szédülés, orr- és végbélviszketés stb.).

A kártételek közül a legveszélyesebbek a mechanikus jellegűek. A garatba vándorolt férgek bejuthatnak a gégébe és a gyorsan kifejlődő oedema miatt fulladásos halált okozhatnak. Tömeges előfordulásuk esetén bélelzáródást (ileus) hozhatnak létre.

761
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]