Mik lehetnek a chlamydia okai és szövődményei?

872
HOZZÁSZÓLÁS:

A Chlamydia megfertőzhet férfit, nőt és gyermeket egyaránt, de a nők viselik a legnagyobb kockázatot, mivel komoly esélyük van arra, hogy ivarszerveik károsodjanak. Chlamydia (1)

Mi okozza a chlamydiát?

A chlamydiát a Chlamydia trachomatis nevű baktérium okozza, amelynek tulajdonságait csak az utóbbi húsz évben kezdték megismerni. Régebben vírusnak gondolták, mivel csak más sejtben képes élni, mások baktériumnak, mert saját sejtfala és felépítése inkább a baktériumokra emlékeztet.

Mivel félig vírus, félig baktérium természetű, a chlamydiát nehéz felismerni. Vizsgálati eljárásokat kellett a Chlamydia trachomatisra kifejleszteni, és szükség lehet több tesztre is, hogy megállapítsák a Chlamydia-fertőzést.

Milyen szövődményei lehetnek?

Egy másik ok, amiért a chlamydiát olyan nehéz felismerni, az, hogy a legtöbb nőnél és szinte a férfiak felénél tünetmentes. A chlamydia a gonorreával és a mycoplasmával együtt úgynevezett felszálló betegség, mivel a nemi szervek alsó részében kezdődik, majd felfelé haladva újabb területeket fertőz meg. Ezért a nőknél esetleg csak akkor jelentkeznek-tünetek, mikor már valami más is beteg lett a chlamydia következtében, pl.:

Cervicitis: a méh gyulladása;

Urethritis: a húgycső gyulladása;

Proctitis: a végbél és a végbélnyílás gyulladása;

Conjunctivitis: a szem körüli nyálkahártyák gyulladása;

Salpingitis: nevezik petevezeték-gyulladásnak is. A méh és a petevezeték belhártyájának fertőzése, amely a medence egyéb szerveit és szöveteit is érintheti. Az Egyesült Államokban jelentett 1 millió petevezeték-gyulladásnak kb. 25-50%-áért a chlamydia a felelős.

Perihepatitis: vagy Fitz-Hugh-Curtis-betegség, amely a chlamydia szövődménye (és még gyakrabban a gonorreáé), és a májat támadja meg.

Méhen kívüli terhesség: akkor fordul elő, ha a megtermékenyített petesejt a méhen kívül tapad meg, általában a petevezetékben.

Meddőség: úgy alakulhat ki, hogy medencegyulladás miatt a petevezeték elzáródik, vagy más ivarszervek válnak hegessé. Ilyenkor a fogamzás nehéz, sőt, néha lehetetlen.

A chlamydia valószínűleg részt vehet pl. a torokgyulladásban (pharyngitis) is, és a fertőzött nőknél szerepet játszhat a halvaszülésben, csecsemőhalálban és koraszülésben.

Mivel a chlamydia csak a sejtben képes élni, ezért csak a nemi szervek közvetlen érintkezésével, a partner ondójával és a hüvelyváladékkal terjed. Leginkább hüvelyi közösüléssel lehet elkapni a chlamydiát, de megfertőződhetünk hüvelyváladéktól, vagy a fertőzött egyén ondójától és spermiumától, ha ezek bárhol a nyálkahártyához érnek.

872
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]