Hogyan terjed a colidyspepsia?

764
HOZZÁSZÓLÁS:

Az 1940-es évek elején az USA több kórházának és klinikájának újszülött szobáiban olyan hasmenéses, gyorsan terjedő megbetegedéseket észleltek, amelyek elsősorban a 2-20 napos újszülötteket érintette, sokszor igen magas letalitással.colidyspepsia1

Hogyan terjed?

A fertőzés forrásai a beteg csecsemők, az egészséges és a rekonvaleszcens kórokozó-hordozók. Mivel a kórokozókat a csecsemők hányadékában és a torkában is megtalálni, nemcsak székletük, hanem hányadékuk és nyáluk is fertőző lehet. Az egészséges kórokozó-hordozók aránya különösen az 1 éven felüli gyermekek között magas.

Leggyakrabban enteralis úton terjed. Terjesztésében a piszkos kéznek döntő jelentősége van. Ezek között is első helyen áll az ápoló személyzet fertőzött keze. A kórokozók – különösen a reggeli takarításkor – a kórterem levegőjéből is kimutathatók. Az újszülöttek vagy csecsemők a kórházi osztályokon csak két módon „érintkezhetnek” egymással: nagyobb részt nővérek kezén át és a levegő útján. A betegség kontagiozitása kórházi osztályokon 90%-nál magasabb.

Országos adatok csak 1963 óta állnak rendelkezésre, mert azóta kötelező a bejelentése. Ezek az adatok azt mutatják, hogy a betegség csecsemőkorban előkelő helyet foglal el.

A betegség általában a csecsemők élethónapjaiban az elmúlt években meglehetősen egyenletesen oszlott meg. A betegek 85-95%-a otthon nevelt, közösségbe nem járó csecsemő volt. A legtöbb megbetegedés május-július hónapokban fordult elő.

Számos megfigyelés azonban arra utal, hogy újszülött vagy csecsemőosztályokon akkor jelentkeznek a colidyspepsia esetek vagy járványok, amikor heveny beteg hurcolja be a kórokozót. Ilyen fertőzésből házi járvány, de több hónapig elhúzódó endémia is származhat.

764
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]