Mit kell tudni a csecsemő- és gyermekkori AIDS-ről?

958
HOZZÁSZÓLÁS:

A csecsemő- és gyermekkori AIDS csoportjába a 13 évesnél fiatalabb betegeket sorolják, mert számos vonatkozásában különbözik az AIDS felnőttkori formájától.csecsemo-baba

Hogyan terjed a fertőzés?

A fertőzés átvitele történhet in utero, az anyai vérkeringés útján, szüléskor a szülőutakon történő áthaladás közben (fertőzött vérrel vagy egyéb testnedvekkel) és a szoptatás útján, fertőzött anyatejjel.

Különösen súlyos következményekkel jár a korai fertőzés, ugyanis a 12-13. gestatiós hét körül megjelenő CD4 molekulákat azonnal lefogja a vírus és fertőzi, illetve destruálja a CD4 antigént hordozó megfelelő sejteket (T4-lymphocyták, microglia stb.). Mindezek következtében a magzat súlyosan sérült, szinte teljesen működésképtelen immunrendszerrel születik meg.

Mik a várható életkilátások?

A gyorsan progrediáló kórformában súlyos a kórkép és a halál 3 éven belül bekövetkezik.

A lassan progrediáló, gyakoribb formában, amely általában a szülés közben történő fertőzés következtében jön létre, hosszabb lappangási idő után, kb. 5 éven belül következik be a halál.

Milyen tüneteket okoz?

Jó néhány olyan jellegzetességgel rendelkezik ez a kórforma, ami a gyermekek szervezetének élettani és immunológiai sajátosságaiból adódik. A klinikai kép a felnőttkori folyamattól eltérő.

Állandó, jellemző tünete a szomatikus fejlődés általános zavara.

A felnőttkori AIDS-hez hasonlóan a generalizált lymphadenopathia, a PcP a leggyakoribb tünetek közé tartoznak. Nagyon ritka a felnőttkori AIDS-ben megszokott Kaposi-sarcorna, hepatitis B, atípusos Mycobacterlum-, Cryptococcus-, Cryptosporidium- és Toxoplasma gondii-fertőzés.

Transplacentaris fertőződés esetén az első betegségi tünetek 1-1,5 éves korig csaknem minden gyermekben megjelennek. A testsúlynövekedés mellett a gyermekek szellemi és mozgásfejlődése is elmarad.

Az immunológiai eltérések eléggé jellegzetesek.

A fertőzött anyáról a gyermekre történő átvitel veszélye Európában 15-20%, Afrikában 30-40% körüli. A fertőzött anya gyermekénél az in utero fertőződésen túl 15%-kal nagyobb a veszély a fertőzés szoptatás alatti megszerzésére.

Hogyan mutatható ki?

A diagnózis laboratóriumi és klinikai vizsgálatokon alapul. Az ellenanyagok jelenléte a veleszületett, tünetmentes AIDS-ben nem kórjelző, az anyától is származhatnak. Később, 15-18 hónapos korban azonban eltűnnek, ha a gyermek saját antitesttermelése nem indul meg. Korai kimutatására a PCR használható.

Hogyan kezelhető?

Terápiája vírusellenes szerek (Zidovudin, Retrovir) adásából, az opportunista fertőzések célzott terápiájából, a tumorok kezeléséből és immunterápiából (iv. immunglobulin) áll.

A HIV-pozitív anya a gyermekét ne szoptassa (kivétel, ha a szoptatásnak nincs biztonságos alternatívája). Idegen női tejet 65 °C-on 30 percen át kell kezelni.

HIV-pozitív csecsemőt bölcsődébe – ha lehet – nem, óvodába csak „nem harapós” gyermeket ajánlatos felvenni. A szeropozitív, tünetmentes gyermek beiskolázásának nincs (!) akadálya.

958
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]