Milyen tünetei és szövődményei lehetnek a dysenteriának?

754
HOZZÁSZÓLÁS:

Változó patogenitásának megfelelően a dysenteria tünetmentes fertőzést, enyhe helyi ártalmakat, akut vagy krónikus dysenteriát okozhat. Utóbbiakhoz szövődmények is társulhatnak. A biológiai inkubációs ideje 1-5 nap, a klinikai változó: néhány naptól több hónapig tarthat.dysenteria3

Milyen panaszokat okozhat?

Az akut amoebás dysenteria heves hasi fájdalommal, hasmenéssel, görcsökkel, napi 3-5 véres, nyálkás székletürítéssel kezdődik, melynek száma a betegség előrehaladtával akár 10, vagy ennél többre is emelkedhet.

Láz nincs, rendszerint csak hőemelkedés van. Kimenetele jónak mondható, annak ellenére, hogy itt is jellegzetes (gomblyuk) fekélyek keletkeznek. Megfelelő kezeléssel az esetek többségében meggyógyul, de a recidivára való hajlam fennmarad és gyakran krónikus formába megy át. Szubakut formája a heveny szakasz folytatódása, csökkent tünetekkel.

A krónikus forma, mely általában hasmenés nélkül, gyakran makacs obstipatioval jár, évekig, évtizedekig elhúzódhat, bár előfordulnak kisebb hasmenéssel járó colitises formák is.

A székletürítés fájdalmas, általában a has közepére lokalizált kólikás fájdalmak kísérik. Inkább az idegrendszeri tünetek (ingerlékenység, fejfájás, szédülés, alvászavar) dominálnak, de gyakran kísérői a bőrtünetek (pigmentzavarok, urticaria stb.) is.

Ez a magyarázata a gyakori téves diagnózisnak. Gyakran kerülnek a kórokozók a májba, és ilyenkor ritkábban tályog, gyakrabban krónikus gócos májgyulladás, ún. hepatosis (nem hepatitis) alakul ki.

Szövődményei lehetnek még a vakbélgyulladás, peritonitis, ritkán pericarditis és agytályog. A betegség kiállása után immunitás nem alakul ki.

754
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]