Amit tudnia érdemes a bakteriális dysenteriáról, vagyis a vérhasról

795
HOZZÁSZÓLÁS:

Maga a betegség egyidős az emberiséggel. A történelemből ismert, hogy a középkorban, ddysenteriae még a múlt században is sokszor a háborúk sorsát nem is az egymással szemben álló katonák, hanem a dysenteria-járványok döntötték el. Hérodotosz, már Kr. e. az 5. században, Xerxész csapatainak szétzüllését a seregben kitört dysenteria-járvánnyal hozta összefüggésbe.

Milyen tünetei vannak a bakteriális dysenteriának?

A lappangási idő 1-7 nap. A klinikai tünetek különbözőségéért az egyes kórokozótípusok is felelősek. Pl, a S. dysenteriae 1 species által kiváltott megbetegedés súlyos, toxikus tünetekkel jár, a S. sonne/által okozottak viszont enyhébb lefolyásúak. Véres széklet e betegek kb. 50%-ában található.

A prodromális tünetek is eszerint váltakozhatnak. Egyes esetekben a betegség hirtelen magas lázzal, hasmenéssel, máskor viszont bizonytalan általános tünetekkel (fejfájás, bágyadtság, étvágytalanság stb.) kezdődik.

Gyermekeknél az utóbbi a középsúlyos dysenteriára jellemző. A felsoroltakhoz hányás és rossz közérzet is társulhat. A széklet eleinte híg, nyálkás, később vércsíkokkal tarkított. A székletürítések száma 10-20 is lehet naponta. Ezek görcsös tenesmusokkal ürülnek és jellemzően édeskés (spermához hasonló) szagúak.

A láz 4-5 nap múlva (nemegyszer 1-2 nap után) csökken, a széklet konzisztenciája javul (összeállóbb), de 10-12 napig még nyálkás lehet. A gyermekeket, de különösen a csecsemőket a betegség igen megviselheti. A híg és gyakori székletek exsiccosist, toxicosist, elhúzódó esetekben dystrophiát okozhatnak.

Ha súlyos a betegség

A dysenteria súlyos, toxikus formában is előfordulhat. Ez a kórkép elsősorban – az esetek kis részében – csecsemő és kisgyermekkorban található meg.

Tünetei:

  • igen magas láz,
  • eclampsiás rohamok,
  • súlyos peripherialis keringési zavar
  • vagy keringési shock és öntudatzavar.

A kórkép a típusos székletürítések megjelenése előtt nehezen különíthető el más heveny fertőzéstől vagy encephalitistől. Az előbbi kórkép ellenkezője az az enyhe klinikai forma, mely vagy napi 4-5, nyálkás-gennyes, esetleg véres széklettel, vagy a közérzetet alig befolyásolva, szinte tünetmentesen zajlik le, és a diagnózist csak a bakteriológiai vizsgálat fedi fel.

A bakteriális dysenteriát a heveny betegségek között tartják számon, jóllehet a kezelt betegeknek csak egy része gyógyul meg 10-14 napon belül. A betegek egy része a klinikai gyógyulás után még kórokozót ürít. Ez az állapot az esetek nagyobb részében néhány hét után megszűnik. Máskor az akut dysenteria krónikus alakba megy át (ez a klinikai kép csecsemő- és gyermekkorban ma már ritkán fordul elő). A fertőzést követő rövid ideig tartó típusspecifikus immunitás alakul ki.

795
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]