Amit tudnia érdemes a gonorrea antibiotikum-rezisztens törzseiről

743
HOZZÁSZÓLÁS:

Az utóbbi időben néhány új, antibiotikumra rezisztens Gonorrhoea törzs jelent meg az Egyesült Államokban. Nem ez az első eset, hogy a gonorrhoea erősebb, mint az ellene bevetett gyógyszer.gonorrhoea2

A gonorrhoea legyőzte a penicillint

Kezdetben, 1930 körül a szulfonamidokat használták a gonorrhoea ellen, de a 40-es évek közepére a szulfonamidok már a betegek egyharmadánál nem voltak hatásosak.

Szerencsére 1943-ban kimutatták a penicillinről, hogy hatásos gonorrhoea ellen, és hamarosan ez lett a választandó gyógyszer, de szinte ezzel egy időben az N. gonorrhoea is elkezdett változni, hogy kijátssza a penicillint, és ezért 1972-ben az egyszerű gonorrhoeás esetekre javasolt dózis már harmincszorosa volt az 1943-asénak. Ekkor kezdtek az orvosok probenicidet felírni a penicillin mellett, hogy felezési idejét meghosszabbítsák.

További bonyodalmakat okozott, amikor 1979-ben penicillinrezisztens törzsek jelentek meg az Egyesült Államokban, főleg Délkelet-Ázsiából és Afrikából hozták be ezeket.

Szakértők szerint a vény nélkül kapható antibiotikumok, melyeket a világ ezen részein széles körben alkalmaznak, hozzájárultak a rezisztens törzsek kialakulásához, azáltal, hogy általában megölték az összes törzset, kivéve a legerősebbet.

1984-ben felfedeztek tetracyclinre rezisztens gonorrhoea törzseket is az Egyesült Államokban. A penicillinre és tetracyclinre rezisztens törzsek még mindig elenyésző számban vannak jelen, és csak akkor tudhatjuk, hogy ilyen törzzsel vagyunk fertőzöttek, ha kitenyésztik a mintánkat. A tenyésztés során megvizsgálják, hogy a minta mennyire érzékeny különböző antibiotikumokra, és ezáltal a kezelést célzottan az egyéni igényekhez állítják be.

743
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]