A legfontosabb tények a gonorrhoeáról

753
HOZZÁSZÓLÁS:

A Neisseria gonorrhoeae által előidézett, elsősorban nemi érintkezés útján terjedő betegség. A kórokozó a fogékony (nemi szervek, végbél, kötőhártya) nyálkahártyák heves gyulladását okozzGonorrhoeaa. Kezelés nélkül heges szűkületet idézhet elő. A betegség kiállása immunitást nem eredményez.

Milyen tüneteket okoz?

A lappangási ideje 2-10, átlagosan 5 nap. Függ a megbetegedés helyétől és a gyulladásos reakció intenzitásától. A betegség lefolyása férfiaknál és nőknél – a nemi szervek anatómiája miatt – különbözik.

Férfiaknál a fertőzés után két nappal enyhe viszketés és égés kíséretében a húgycsőnyílásból eleinte nyákos, később gennyes váladék szivárog. A fertőzés húgycsőben történő tovaterjedésével fokozódik a vizelés végén érzett kifejezett égő, szúrós érzés.

Ha a fertőzött sportol vagy közösül, a tünetek hevesebbek lesznek: gyakori a görcsös fájdalommal járó vizelési inger, a húgycsőből véres váladék szivároghat. A kezelés nélküli betegség tünetei 6-8 hét múlva csökkenhetnek, a húgycsőből csak reggel préselhető ki kevés gennyes, nyákos váladék („bon jour” csepp).

Szövődményként balanitis, prostatitis jelentkezhet. A folyamat ráterjedhet az egyik, illetve mindkét mellékherére. A gyulladás következménye lehet a here kivezetőcsövének elzáródása, ami kétoldali epididymitis esetében aspermiát és sterilitást okozhat.

A nőknél elsősorban a húgycső, a nyakcsatorna és a végbél nyálkahártyája betegszik meg. A vulván és a vaginában csak a pubertás előtt fejlődnek ki gyulladásos jelenségek. A betegek 1/3-ában észlelhető csak enyhe folyás, vagy vizeléskor égő érzés. Ha valamilyen szövődmény vagy a férfi partner betegsége nem hívja fel a figyelmet, a nők betegségükről nem tudnak.

Szövődményként Bartholin-tályog, heves alhasi fájdalommal, lázzal, kismedencei hashártyagyulladás lehetséges.

A végbél gonorrhoea a nőbetegek 1/3-ában fordul elő. A vulvából lecsurgó váladék fertőzi a végbél nyálkahártyáját. Passzív homoszexuális férfiakon analis coitus következtében alakul ki.

753
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]