Ismerje meg a gyermekbénulás típusait

758
HOZZÁSZÓLÁS:

Paralyticus formák

Az enyhébb esetek kezdetben az abortív formákat utánozzák és csak 1-2 nap után jelenik meg a paresis, illetve a reflexkiesés az egyes izmokban.jarvanyos-gyermekbenulas1

Mindkét típus praeparalyticus tünetei a következők: az influenzához hasonlóan kezdődnek lázzal, fejfájással, gyomor-bél és általános toxikus tünetekkel. Néhány nap múlva a láz csökken.

A kép – nem ritkán – meningitist utánozhat (hányás, tarkómerevség, Kerning-tünet stb.). Ezt követően nagy fáradtság lép fel, majd újabb lázas szak jelentkezik (bifázisos lefolyás vagy „dromedár-típusú” láz). Néha a bevezető lázas szak olyan enyhe lehet, hogy a betegség azonnal bénulással kezdődik.

Az is előfordulhat azonban, hogy a betegség itt fejeződik be. Sporadikus esetekben ez a betegség csak virológiái módszer (véletlen) alkalmazásával kerülhet diagnosztizálásra. A bénulással járó típusos esetek – a betegség lokalizációja szerint – a következő csoportokba oszthatók:

Spinalis típus

Ez a forma a leggyakoribb. A bénulások többnyire nagyon gyorsan 1-2 nap alatt fejlődnek ki (néha váratlanul is, pl. reggelre ébredve). Maximumukat 2-3 héten belül elérik és 1-2 főgóc kivételével javulásnak indulnak.

A bénulás mindig petyhüdt, perifériás, a reflexek kezdetben élénkek, majd eltűnnek. A bénulások többnyire aszimmetrikusan mutatkoznak a különböző izmokban. Érzéskieséssel nem járnak, de annál kiterjedtebbek, minél többet mozgott a beteg a kezdeti időszakban.

Leggyakoribb az alsó végtag (végtagok) izomcsoportjainak (peroneus, tibialis anterior, ritkábban a quadriceps) a bénulása. A felső végtagon főleg a deltoideusban és a kézizmokban található bénulás. Megbénulhatnak továbbá a has-, a hát- és a nyakizmok, néha – körülirtán – egy-egy arcizom.

A bénulások napok alatt terjedhetnek el. A láz elmúlása után újabb bénulás már nem alakul ki. A bordaközti izomzat bénulása légzészavart okoz.

Bulbaris típus

Önmagában nagyon ritka, életveszélyes forma. Gyakran társul a spinalis alakhoz. Fél- és kétoldali lehet. A fellépő bénulások a következő helyeken fordulhatnak elő: alsó arcizmok (facialis), nyelészavar (glossopharyngeus), rágászavar (trigeminusok) diplopia és kancsalság (abducens) stb.

Közvetlen életveszélyt a légzőközpont bénulása jelent, mert dyspnoét, súlyos esetben fulladásos halált okoz. A betegség igen súlyos és gyorsan lefolyó formája az ún. Landry-féle felszálló bénulás, mely az alsó végtagokon kezdődik, majd a törzs, a felső végtag izmaira, végül a nyúlt-agy központjaira átterjedve légzésbénulást okoz.

A betegség javulásának kilátásai igen változók. Egyes esetekben 1-2 évig is várható javulás. Nem kedvező a prognózis, ha a bénult izom nem innerválható. Ezek az izmok lassan elvékonyodnak, atrophizálnak.

A végtag hűvös tapintásúvá válik, keringése rossz lesz. Az antagonista izmok relatíve fokozott tónusa miatt rossz tartás alakul ki. Pl. a hátizomzat érintettségekor a gerinc elgörbül. A beteg végtag fejlődése elmarad, a petyhüdt izomzat miatt szubluxációk keletkeznek.

A halálozás 5-10% körül mozog. Az ascendáló típusé ennél rosszabb. A gyógyulás esélye annál jobb, minél kevesebb izom bénult meg.

758
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]