Amit tudni érdemes a hastífusz magyarországi jelenlétéről

776
HOZZÁSZÓLÁS:

A hastífusz a gazdaságilag elmaradott országokban fordul elő legnagyobb számban. A rossz higiénés állapotok: kedvezőtlen higiénés viszonyok és lakáskörülmények, nem megfelelő ivóvízellátás, a személyi higiéné alacsony foka kedvez terjedésének.verhas

A hastífusz Magyarországon

Hazánkban 1928 óta vannak a hastífusz okozta halálozásokról pontosabb feljegyzések. A századfordulón 5-10 ezer ember halt meg évente a betegség következtében. A megbetegedések számáról 1931 óta vannak pontosabb adatok.

Magyarország a II. világháborút megelőző időszakban a hastífusz megbetegedések számát illetően Európa legrosszabb helyzetű országai közé tartozott. Az 1931-35. években a megbetegedések évi átlagos száma 11 ezer körül mozgott, a halálozások száma, egy évet kivéve, 1000-nél több volt. 1936-tól 1943-ig a morbiditás csökkent, de a háború következményeként 1945-ben ismét 10 ezernél több megbetegedést és 1000-nél több halálozást jelentettek. Az 50-es évektől kezdve a megbetegedések száma rohamosan csökkent, a 70-es évek második felében 100 alá, a 80-as években pedig már 10 alá esett.

A hastífusz halálozások száma az 1930-as években 600-2700 között mozgott.majd a II. világháborút követő években 1100-ről 100-ra csökkent. Az 1950-es évek elejétől a hastífusz terápiájában általánosan alkalmazott antibiotikum kezelés hatására a halálozás erősen tovább csökkent, s jelenleg már ritka. 1989-1994-ben hastífusz és paratífusz megbetegedésekben nem halt meg senki.

Ma már nem szed áldozatokat

A hastífusz ma már igen kedvezőnek mondható járványügyi helyzete több tényező együttes hatásának az eredménye. Ezek közül a tömegesen végrehajtott védőoltások, a kommunálhigiénés viszonyokban később bekövetkezett változások, és a kórokozó-hordozók szisztematikus felkutatása és ellenőrzése volt a legfontosabb.

Végül hozzájárult a járványügyi helyzet kedvező alakulásához a lakosság egészségügyi kultúrájának javulása is.

A hastífusz morbiditásának csökkenésével egyidejűleg mélyreható változás történt a megbetegedések előfordulási jellegében is. Az 1930-as években az esetek zöme szezonális endémia alakjában fordult elő. Az 50-es évektől jelentősen módosult a sporadikus, endémiás és epidémiás előfordulási mód aránya.

A mai helyzetben a sporadikus megbetegedések jellemzőek. A paratífusz-megbetegedések zömében S. paratyphi-B volt a kórokozó.

776
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]