Hogyan diagnosztizálható a chlamydia?

740
HOZZÁSZÓLÁS:

A chlamydia, ha azonosították, egyszerűen és hatásosan gyógyítható. A nehézség a chlamydia felismerésében van.chlamydia5

Hogyan diagnosztizálható?

A vizsgálat, akár a saját nőgyógyászunk, akár klinikai orvos végzi, anamnézissel és medencei vizsgálattal kezdődik. Emellett az orvos elvégez néhány olyan tesztet is, amely kimondottan a Chlamydiát célozza meg.

Bár a vizsgálati módszerek sokat fejlődtek, mégis nehéz egyszerű, biztos és olcsó eljárást találni a chlamydiára. Egyes orvosok elsősorban úgy állapítják meg a Chlamydia-fertőzést, hogy kizárják a többi nemi úton terjedő betegséget, vagy ha a tesztek szerint pl. gonorreája van valakinek, akkor olyan antibiotikumot írnak fel, amelyik mindkettőt megcélozza, mivel a chlamydia gyakran kísér más nemi úton terjedő betegséget.

De ha azt szeretnénk, hogy a vizsgálat és kezelés a legjobb színvonalú legyen, akkor keressünk fel olyan szakorvosokat, akik állandóan nemi úton terjedő betegségekkel foglalkoznak: menjünk el egy nemibeteg-klinikára! Itt valószínűleg olyan laborasszisztensek dolgoznak, akik a teszteket kellő tapasztalattal és ügyesen végzik, és megvannak a speciális műszerek is. Felkereshetjük a körzeti orvosunkat vagy nőgyógyászunkat, ha beutalóra van szükségünk.

A Járványügyi Központok általában háromfajta vizsgálatot javasolnak a Chlamydia azonosításához:

Tenyésztés: Ez a legpontosabb eljárás, de a legdrágább is (kb. száz dollárba kerül, ill. egyes helyeken még több), és az eredményre ennél kell várni legtöbbet (2-3 napot). A méhnyak (vagy a pénisz) váladékából vett mintát különleges táptalajra viszik fel. Ha a Chlamydia trachomatis jelen van, két-három nap alatt elszaporodik. A tenyésztés gyakran arra szolgál, hogy a méhnyakváladék rendelőben végzett, egyszerű mikroszkópos vizsgálatát megerősítse.

Fluoreszcens antitesttel végzett közvetlen kenetvizsgálat: Ennél a vizsgálatnál is a méhnyakváladékból vesznek mintát, amelyet olyan anyaggal kevernek össze, melytől a Chlamydia-baktériumok speciális mikroszkóp alatt fénylenek. Ez a vizsgálat akkor ad jó eredményt, ha tapasztalt, ügyes asszisztens végzi. Különleges felszerelés is szükséges hozzá. Pozitívuma, hogy az eredmény gyors (elvégezhető néhány perc alatt, ha az orvosnak van fluoreszcens mikroszkópja), és ára a tenyésztés árának kb. a harmada.

Enzimes immundiagnosztika: Kicsivel pontatlanabb, mint a közvetlen kenet, de az eredmény nem függ annyira az asszisztens ügyességétől. Kb. négy órát vesz igénybe, és ennél a vizsgálatnál is különleges laborfelszerelésre van szükség. A vizsgálat az antitestek (a betegséggel küzdő sejtek) számát méri a vérben. Az eldönthető vele, hogy van-e chlamydia-fertőzés, de az nem, hogy a betegség jelenleg aktív-e, és hogy hol található a testben.

A méhnyakkenet rákszűrő vizsgálata (Pap-kenet) viszont nem alkalmas a chlamydia diagnózisához. A Pap-kenet kimutatja ugyan a gyulladást és azokat a méhnyakelváltozásokat, melyek indokolttá tehetnek további vizsgálatokat chlamydiára és más nemi úton terjedő betegségre. De a kenet maga nem ad elegendő adatot a chlamydia diagnózisához.

740
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]