Hogyan terjed és milyen tünetei vannak a járványos gyermekbénulásnak?

805
HOZZÁSZÓLÁS:

A betegség – feltehetően – időszámításunk előtt már előfordult. Erre utal egy i. e. 1400-ból származó egyiptomi relief, melyen poliomyelitisre jellemző bénult lábú fiatal férfi látható.jarvanyos-gyermekbenulas

A poliovírusok a legkisebb vírusok enterovírus alcsoportjába tartoznak. Csak ember és majom szerveiből készült szövetkultúrában szaporodnak. A citopátiás hatás gyorsan a sejtek teljes de-strukciójához vezet. A fertőzött sejtekben acidofil citoplazmazárványok mutathatók ki.

A virionok 50-55 °C-on 30 perc alatt inaktiválódnak. A pH változásait jól tűrik. A virionokra az éter, a kloroform, a 70%-os alkohol, az 1 %-os Sterogenol teljesen hatástalan, de a 2-3%-os lysoform és a klórkészítmények jól használható dezinficiensek.

Hogyan terjed?

A vírus a szájon át jut a szervezetbe. Az esetek kb. 50%-ában tonsillopharingeális megbetegedés következik be. A kísérletek szerint a garatban a vírus csak akkor szaporodik, ha nagy vírusdózis kerül a szervezetbe.

A vírus leggyakrabban a bélcsatorna lymphoid elemeiben telepszik meg. A szaporodás csak az ileumban indul meg. A torokváladékból és a székletből a fertőzés után már 1-3 nappal kimutatható a vírus. A torokváladék 1 hétig, a széklet 3-4 hétig tartalmazza.

Milyen tünetei vannak?

Ha a vírusszaporodás következtében a kórokozók inváziója csak a tápcsatornába és regionális nyirokcsomóiba terjed, akkor ennek klinikai jele nincs. Amennyiben a vírus a nyirokutakból a véráramba jut, enyhe tünetekkel járó megbetegedés jelentkezhet.

A vírus elsősorban a gerincvelőt betegíti meg és poliomyelitist okoz. A kórfolyamat azonban nem szorítkozik csak a gerincvelőre, ráterjedhet az agyféltekék kérgére (a gyrus ceiitralis anterior Betz-sejtjelre), a kisagykéregre, a kisagy szürke magjaira, a közti agyra, a hídra és a nyúltvelőre. Súlyos károsodás azonban rendszerint csak az elülső oszlopok mozgató dúcsejtjeiben jön létre.

A lappangási idő bizonytalan, mert az infekció időpontja nehezen állapítható meg. Leggyakrabban 7-15 nap, általában 3-21 nap között mozoghat. Az érintett szegmentumoknak megfelelően a fertőzés különböző klinikai formában jelenhet meg:

1. inapparens (tünetmentes) fertőzés,

2. abortív, aparalyticus forma,

3. paralyticus forma = spinalis típus

Az esetek túlnyomó többségében (kb. 95%-ában) a fertőzés inapparens marad és klinikai tüneteket nem okoz. Az abortív esetek aránya kb. 4-8%, míg a bénulással járóké 0,01-2% között mozog.

Az abortív vagy aparalyticus forma rendszerint enyhe „serosus meningitis” képében jelentkezik. Magas lázzal, fejfájással kezdődik, melyhez rossz közérzet, hányás, hasmenés és nemegyszer felsőlégúti hurut tünetei csatlakozhatnak.

A beteg hyper-aesthesiája hívja fel a figyelmet a betegségre, bár a tarkója is kissé merev és a meningeálls tünetek is megtalálhatók. A laboratóriumi lelet = liquor: víztiszta, a fehérjeszaporulat igen mérsékelt, a cukor normális (vagy kissé emelkedett). A betegség gyorsan (néhány nap alatt) és maradványok nélkül gyógyul.

805
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]