Ismerje meg a cholera Járványügyi intézkedéseit

738
HOZZÁSZÓLÁS:

A cholera betegség be- és kijelentésre kötelezett. A beteget a legrövidebb időn belül, a kijelölt kórházban izolálni kell. A choleragyanús (hasmenéses) beteget a kijelölt kórházban (hasmenéses betegeket ellátó kórházban) kell elkülöníteni.cholera

A cholerából gyógyult személy a zárlat alól csak akkor szabadítható fel, ha az antibiotikus kezelés befejezése után legkorábban 72 órával elkezdett – 3 alkalommal, 24 órás időközökkel MgSOa-tal végzett – hashajtás után kapott székletvizsgálatok eredménye negatívnak bizonyult. A gyógyult személyeket és a vibrióhordozókat nyilvántartásba kell venni és járványügyi ellenőrzés alá kell helyezni.

A laboratóriumi vizsgálat kötelező! A megfelelően kezelt anyagot futárral kell a laboratóriumba küldeni és az anyag érkezéséről előzőleg a laboratóriumot telefonon értesíteni kell.

További óvintézkedések

Cholerában vagy annak gyanújában elhaltak boncolását törvényben előírt legrövidebb idő után el kell végezni. Olyan körülményeket kell biztosítani, hogy a fertőzés tovaterjedése megakadályozható legyen (száraz boncolás).

A beteggel érintkezetteket fel kell kutatni, és megfelelő intézményben (pl. az akut gastroenteritises betegeket speciális kórházban) 5 napra járványügyi zárlat alá (karantén) kell helyezni, és azonnal székletmintát kell küldeni bakteriológiai vizsgálatra.

A környezet tagjait védőoltásban kell részesíteni. A 12 éven felülieket teljes adaggal, a fiatalabbakat fél adaggal oltják. Az olthatóság alsó határa féléves kor. Járványos területre utazók védelmét jobban szolgálja a kétszeri, egyhetes időközzel adott oltás. Az oltási reakció gyakori, de általában enyhe lefolyású: helyi lobosodás, fájdalmasság, láz, fejfájás.

A fertőtlenítés menete

A fertőzés aspecifikus megelőzésénél, a járvány terjedésének meggátlásánál elsősorban a széklet fertőtlenítése, illetve a székletszóródás meggátlása a legfontosabb teendő. A kórokozó érzékeny savas vegyhatásra, ezért mind a személyi (elsősorban kéz) fertőtlenítésre, mind pedig a környezet fertőtlenítésére a savas vegyhatásra beállított, klórhatóanyag-tartalmú dezinficiensek jönnek szóba (pl.: savanyított kloramln-B vagy kloramin-T oldatok).

A dezinfekció végrehajtása szempontjából elsősorban mindazon helyeket (WC, árnyékszékek, latrinák, talaj stb.), tárgyakat (ágytál stb.), valamint fehérneműket, ágyneműket kell fertőtleníteni, amelyek széklettel kontaminálódtak, vagy kontaminálódhattak.

Ezzel egyenlő fontosságú a kéz folyamatos dezinfekciója, melyet főleg WC-használat után és étkezések előtt, illetve a betegápolás után szükséges elvégezni. Igen fontos a nyersen fogyasztott gyümölcsök, zöldségfélék, indokolt esetben az ivóvíz dezinfekciója, melyet az előbbiek esetében savanyított klórhatóanyag-tartalmú dezinficiensek oldatába történő beáztatással kell fertőtleníteni.

Cholera, vagy annak gyanúja esetén a szükséges fertőtlenítő tevékenységet a területileg illetékes ÁNTSZ kijelölt szakorvosa a helyszínen ellenőrzi.

738
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]