Amit tudni érdemes a légionárius-betegségről

860
HOZZÁSZÓLÁS:

A légionárius-betegség járványtanát nem ismerjük kellőképpen. Az biztosnak látszik, hogy a fertőzés forrása a beteg ember.legionellosis

Hogyan terjed?

Emberről emberre nem terjed, annak ellenére, hogy némely esetben sikerült a kórokozót a garatból kitenyészteni. A fertőzés terjesztésében eddig leginkább a légkondicionáló berendezések víztartálya, illetve abból a levegőbe kerülő pára szerepe látszik igazoltnak.

Az a tény, hogy a baktérium a felszíni vizekből és a talajból kimutatható, az előbbivel együtt arra utal, hogy víz- és porszemcsékkel (permettel) kerül a légutakba.

Kórházi fertőzésként sporadikus, epidémiás és endémiás előfordulása bizonyított. Az a tény, hogy kimutatták kórházi tusrózsáról, a környezet tárgyairól, feltételezheti a kontakt terjedés lehetőségét is.

A kórházi eredetű legionellosis letalitása – sokszor a súlyos alapbetegség miatt is – magas. Egyes szerzők 30% felettinek találták.

Kik a veszélyeztetettek?

A betegség mind a felnőtteket, mind a gyermekeket egyformán érintheti. Korcsoportok szerinti megoszlása a 10 hónapostól 84 éves korig változhat. A Pontiac-lázban 18-32 év között, a pneumoniás járványokban 54-56 év között.

Nemek szerint 3:1 a férfi-nő arány: ami valószínűleg a dohányzással magyarázható. Ugyanis a hajlamosító tényezők között nagy súllyal esik latba a dohányzás, a krónikus betegségek, az immunszupresszív terápia és az alkohol.

A sporadikus esetek egész évben, a járványok főleg július-szeptember között fordulnak elő. Ez utóbbi valószínűleg a légkondicionáló berendezések gyakoribb üzemeltetését tükrözi.

Magyarországon az első legionellosist 1981-ben észlelték az egyik fővárosi kórházban. Az eddig diagnosztizált esetek száma 20 körül van. Bejelentésre nem kötelezett betegség.

Hogyan kell fertőtleníteni?

A fertőző beteg, illetve a legionellosis megbetegedésre gyanús személy környezetében legfontosabb teendő a környezetben levő főleg pangó vizek, illetve ezekkel kontaminálódott szerelvények, tartósan nedves felületek fertőtlenítése.

Ennek során fertőtleníteni kell a fürdőszobák, zuhanyozók, WC-k és egyéb, ún. vizes helyiségek csaptelepeit, zuhanyrózsákat, kifolyókat, WC-tartályokat, lefolyók ún. bűzelzáró szifonjait.

Légkondicionálás, klimatizálás esetén feltétlenül fertőtlenítendő a párásító berendezés víztartálya, a légcsatornák, valamint az anemosztátok.

Gondolni kell a helyiségek közelében levő, pangó vizet tartalmazó esővízgyűjtők, díszkutak, díszmedencék vizének és az ezeket körülvevő nedves felületek dezinficiálására is.

A fertőtlenítést az esetleges mohapárnák, rothadó, bomló növényi részek eltávolítása után „algicid” hatással rendelkező dezinficiensekkel kell végezni.

Hogyan előzhető meg?

A betegség megelőzési módja egyelőre ismeretlen.

860
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]