Mi állhat az utazók hasmenése mögött?

761
HOZZÁSZÓLÁS:

A vastagbélben több, fakultative patogén egysejtűn kívül az üregben néhány a patogen protozoon tartózkodhat. Az amőbák közül a legjelentősebb az Entamoeba bistolytlcautazok-hasmenese, míg a többi amőba, az ún. Entamoeba coli, a Jodamoeba bütschlii és az Endolimax nana csak diagnosztikai elkülönítés szempontjából érdemel figyelmet.

Milyen tüneteket okoz?

Az ostoros véglények közül a Giardia lamblia vékonybéllakó, csak ritka esetben jut le vegetatív formája a vastagbélbe is. A vastagbélben tartózkodnak viszont a Chilomastix mesnili, a Trichomonas hominis, a T. faecalis, az Enteromonas és Retortamonas.

Kórokozó szerepük még ma sem tisztázott teljesen, de sok jel szól amellett, hogy erős elszaporodásukkal – a bélmiliő megváltoztatásával – bármelyik súlyosbíthatja vagy fenntarthatja a colitist.

A vastagbélben lakó protozoonok által létrehozott kórképeket nehéz egységesen jellemezni. A fertőzéses colitis néha súlyos, véres hasmenéssel jár, máskor azonban napok, hetek alatt kezelés nélkül is meggyógyul.

Fontos a lehető legrövidebb időn belül a diagnózis felállítása, mely a specifikus terápia bevezetését teszi lehetővé.

A patológiai elváltozások többnyire a nyálkahártya felületes rétegeiben jönnek létre (pl. ödéma, erózió stb.). A kórkép nem a protozoonfajra jellemző, ezért az etiológiai diagnózist csak a parazitológiai vizsgálat tisztázhatja.

Az utazók hasmenése

Vannak a trópusokra jellemző betegségek, mások pedig elsősorban a fejlődésben elmaradt országokban, rossz higiénés körülmények között alakulnak ki. A turizmus fellendülésével párhuzamosan megnőtt a protozoonok okozta megbetegedések száma.

Ismertté vált az „utazók hasmenése” tünetcsoport. Ezért a véres hasmenést panaszoló beteg anamnézisének fontos kérdésévé vált, hogy merre utazott a betegségét megelőző hetekben.

A Cryptosporidium a protozoonok közül – beleértve az Isospora bellit és a microsporldiumokat is – a protozoonok által okozott hasmenések leggyakoribb oka.

HIV-fertőzötteknél átmeneti, intermittáló vagy tartós hasmenést válthat ki, mely a lazább széklettől a görcsökkel, súlyos folyadék- és elektrolitveszteséggel járó vizes hasmenésig terjed.

A betegség súlyossága az immunszupresszió mértékétől függ.

761
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]