Mi a teendő a salmonellával fertőzött beteggel és környezetével?

757
HOZZÁSZÓLÁS:

A salmonella megbetegedést, vagy annak gyanúját be kell jelenteni és a betegségből való gyógyulást, esetleg elhalálozást ki kell jelenteni.salmonella1

Mi a teendő a beteggel?

A beteget el kell különíteni. A klinikai gyógyulást követően a széklet bakteriológiai ellenőrzését el kell végezni azon személyeknél, akik gyermekvédelmi intézménybe járnak vagy ott dolgoznak; hőkezelés nélkül közvetlen fogyasztásra kerülő élelmiszereket, illetve italokat kezelnek; közétkeztetésben, vízművekben dolgoznak; anyatejet kezelnek; közvetlen betegellátást végeznek.

Az ilyen személyek az intézmény látogatását, illetve tevékenységüket csak akkor folytathatják, ha a gyógyulás után 2 nap múlva elkezdett székletbakteriológiai-vizsgálat két egymást követő napon negatív eredménnyel járt. A pozitív személyeket járványügyi ellenőrzés alá kell helyezni a kórokozó-hordozás időtartamára.

A laboratóriumi vizsgálat kötelező a diagnózis, illetve az elkülönítés alóli felszabadítás céljából.

Teendők a beteg környezetében

A beteggel érintkezett személyeket 7 nap időtartamra járványügyi megfigyelés alá kell helyezni. Azon személyeket, akik gyermekvédelmi intézménybe járnak, vagy a fentebb leírt munkakörökben dolgoznak, el kell tiltani az intézmény látogatásától, illetve a munkájuk végzésétől, és csak akkor folytathatják, ha a megfigyelési idő alatt egy alkalommal elvégzett bakteriológiai vizsgálat eredménye negatív.

A szűrővizsgálat során pozitívnak bizonyult személyeket járványügyi ellenőrzés alá kell helyezni a kórokozó-hordozás időtartamára, és a fenti intézményekbe, illetve munkakörökbe csak negatívvá válásuk után engedhetők vissza. A 3 éven aluli gyermekeket gondozó intézményekben előforduló megbetegedés esetén felvételi zárlatot kell elrendelni, és el kell végezni valamennyi gyermek és dolgozó szűrővizsgálatát. A baktériumürítőket ki kell tiltani, illetve a bentlakásos intézményekben el kell különíteni a negatívvá válásukig.

Kórházi osztályokon észlelt megbetegedés esetén az újszülött, koraszülött és csecsemőosztályokon az érintett ápolási egységre, halmozott előfordulás esetén az egész osztályra vonatkozó felvételi zárlatot kell elrendelni 7 napos időtartamra.

A beteggel érintkezett személyek székletének szűrővizsgálatát el kell végezni, és a fertőzöttnek bizonyult ápoltakat el kell különíteni, a dolgozókat ki kell tiltani mindaddig, amíg székletvizsgálatuk negatív eredményt nem ad. A kórokozót ürítő ápoltakat az alapbetegségükből való gyógyulásig követően el lehet bocsátani, de a járványügyi-ellenőrzést otthon folytatni kell. Egyéb kórházi osztályon a fenti rendszabályokat csak ismételt megbetegedések, esetleg kórházi járvány esetén kell alkalmazni.

Fertőtlenítés

A fertőző beteg, vagy arra gyanús személy környezetében legfontosabb teendő a folyamatosan végzett kézfertőtlenítésen kívül a széklet és a hányadék, valamint ezekkel a váladékokkal kontaminálódott tárgyak, eszközök, anyagok és helyiségek fertőtlenítése.

757
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]