Miért lehet veszélyes terhesség alatt a genitális függöly és a herpesz?

730
HOZZÁSZÓLÁS:

A legtöbb orvos nem vizsgálja rutinszerűen ezeket a nemi úton terjedő vírusos betegségeket, csak ha valakinél már előfordult valamelyik, ezért az ilyen tesztet külön kérni kell.terhesseg-07

A genitális függöly és a herpesz veszélyei

A terheskori genitális függöly számos szempontból nehéz ügy. Ennek egyik oka, hogy a női hormonszint változása miatt a függölyök igen nagyra nőnek, és részben elzárják a szülőcsatornát. A másik gond az, hogy a genitális függöly kezelése kockázatos, mert a krioterápia, az égetés vagy akármelyik másik eljárás elindíthatja a szülést. A podofillin, amit néha a függölyök „leégetésére” használnak, rendkívül mérgező, ezért nem javasolt a terhesség alatt.

Ha a szülőcsatornát nem zárják el a függölyök, akkor az újszülött áthaladás közben megfertőződhet, és a hangszálain függölyök fejlődhetnek ki. Nyilvánvaló, hogy a legjobb megoldás az, ha elkerüljük a genitális függölyt, vagy ha már megvan, akkor még teherbe esés előtt kezeltetnünk kell. Ha ez már nem lehetséges, akkor meg kell beszélnünk az orvosunkkal a császármetszést a baba egészsége érdekében.

Akiknek valaha is volt már genitális herpeszük, azoknál nagyobb a vetélés, a kora- vagy halvaszülés veszélye. A legfontosabb kérdés a genitális herpesznél az, ha nincs más rendellenesség, hogyan lehet elkerülni, hogy az újszülött megfertőződjön.

Ha a genitális herpesz terhesség alatt fordul elő először, amely igen ritka, akkor a vírus átadásának valószínűsége 60-70%, míg visszatérő herpesznél kb. 10%. A megfertőzött újszülöttek általában szervi és szellemi károsodást szenvednek, és néhányuk állapota életveszélyessé válhat.

Régebben úgy gondolták, hogy csak azok a terhesek adják át a herpeszt, akiknél a terhesség során fejlődött ki a betegség. Újabb kutatások viszont azt igazolták, hogy olyan újszülött is elkaphatja, ahol az anyánál a terhesség alatt nem volt aktív a herpesz.

Sok orvos rendszeresen tenyésztésre küldi a hüvelyváladékot, és az ellenőrzést a terhesség végén még gyakrabban végzi. Sokan azt javasolják, hogy csak olyan nők szüljenek spontán módon, akiknél a terhesség utolsó hat hetében nem fordul elő herpesz.

Mások egyszerűen minden herpeszes esetben császármetszést javasolnak, akár aktív a betegség, akár nem. Megállapították, hogy azoknál a nőknél, akiknél a genitális herpesz az utolsó hat hétben kimutatható, a császármetszés csökkenti, de nem küszöböli ki a fertőzés átvitelének lehetőségét.

730
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]