Milyen járványügyi intézkedésekre van szükség hastífusz és paratífusz esetén?

758
HOZZÁSZÓLÁS:

A hastífusz és paratífusz esetén a küvetkező járványügyi intézkedésekre van szükség.tífusz1

Teendők a beteggel

A megbetegedés, illetve annak gyanúja bejelentésre kötelezett. Jelenteni kell a területileg illetékes ÁNTSZ megyei intézetének. A betegségből való felgyógyulás vagy elhalálozás kijelentésre kötelezett.

A beteget kötelező kórházi fertőzőosztályon elkülöníteni mindaddig, amíg a klinikai tünetek kezdetétől számítva legalább egy hónap elteltével, az antibiotikum adásának befejezését követő 5. napon megkezdett, 3 egymást követő napon vett széklet- és vizeletminta vizsgálata negatív eredményt nem ad.

Ha a felszabadító vizsgálatok eredménye 4 hét múlva sem lesz negatív, az elkülönítés megszüntethető ugyan, de ezzel egyidejűleg a beteget kórokozó-ürítővé kell minősíteni és járványügyi megfigyelés alá kell vonni. A járványügyi ellenőrzés alatt tartott személyt el kell tiltani olyan foglalkozástól, amelyekben tömeges fertőzést okozhat (élelmiszeriparban, élelmiszerkereskedelemben, közétkeztetésben, vízműnél, gyermekvédelmi intézményben, tanulóotthonban), illetve ahol másokat fertőzhet (gyógyszerek szájon át való beadása, betegétkeztetés, közvetlen fogyasztásra kerülő élelmiszerek árusítása); továbbá az anyatejet adó anyákat és az anyatejgyűjtő állomások dolgozóit; valamint a gyermekvédelmi intézmények gondozottjait.

A járványügyi ellenőrzés alatt tartott személy lakásából (háztartásából) közfogyasztásra kerülő élelmiszer, ital és élvezeti cikk kivitelét meg kell tiltani.

A laboratóriumi vizsgálat kötelező. Diagnosztikus célból székletet és vizeletet, és kb. 5 ml sterilen, alvadásgátlószer nélkül vett vért kell beküldeni a területileg illetékes ÁNTSZ megyei intézetének a laboratóriumába. Az első mintákat lehetőleg az antibiotokum terápia megkezdése előtt kell levenni.

A kórokozó kitenyésztése a beteg váladékaiból igazolja, az ismételt szeroiógiai vizsgálatokban észlelt titeremelkedés megerősíti a diagnózist. A hastífuszból gyógyult és az elkülönítés alól felszabadított személynél az utolsó pozitív lelettől – ha pozitív eredménye nem volt, a klinikai gyógyulás napjától – számított egy éven át, havonta egy alkalommal széklet- és vizeletvizsgálatot kell végezni.

Teendők a beteg környezetében

A beteg elkülönítése után a környezetében élők orvosi és bakteriológiai ellenőrzése, a fertőzőforrás felkutatása (kiemelése); a megbetegedési veszély elhárítása (védőoltás) a legfontosabb feladat.

A beteggel érintkezett személyeket 21 napra járványügyi megfigyelés alá kell helyezni, és ki kell tiltani a fentiekben felsorolt foglalkozásokból, intézményekből. A megfigyelési idő 2. és 3. hetében egy-egy alkalommal széklet és vizeletmintát kell az ÁNTSZ laboratóriumába küldeni, bakteriológiai vizsgálat céljából. Foglalkozásukba, illetve az intézményekbe csak akkor engedhetők vissza, ha ezek a vizsgálatok negatív eredménnyel jártak.

A beteg környezetében felderített pozitív személyeket járványügyi ellenőrzés alá kell helyezni és foglalkozásuktól el keli tiltani mindaddig, amíg negatívvá nem válnak. Gyermekvédelmi intézményben történt megbetegedés esetén 21 napos felvételi zárlatot, csecsemőotthonban és bentlakásos gyermekotthonban 21 napos teljes zárlatot kell elrendelni.

Üdülőcsoportban történt megbetegedés esetén a csoport tagjainak 21 napos megfigyelését otthonukban is folytatni kell, és ebből a célból értesíteni kell a lakóhely szerint illetékes közegészségügyi-járványügyi hatóságot.

Kórházi osztályon előforduló megbetegedés esetén a beteg elkülönítése után a vele érintkezett ápoltakat és ápoló személyeket 21 napra járványügyi megfigyelés alá kell helyezni és ezen idő alatt el kell végezni a bakteriológiai szűrővizsgálatukat. Az eseménytől, továbbá az osztály adottságaitól függően 21 napos felvételi zárlat is elrendelhető. Ha a beteggel érintkezett ápoltak alapbetegsége megengedi, hazabocsáthatók a területileg illetékes közegészségügyi-járványügyi hatóság egyidejű értesítésével, abból a célból, hogy a járványügyi megfigyelést otthon folytassák.

Fertőtlenítés

Tekintettel arra, hogy a fertőzés terjedése székletszóródással történik, a fertőző beteg, vagy arra gyanús személy környezetében a folyamatos fertőtlenítésnek ki kell terjednie mindazon eszközre, tárgyra, felületre, mely széklettel, vizelettel fertőződött vagy fertőződhetett.

Fontossági sorrendben elsősorban a kézfertőtlenítése a legfontosabb teendő, melyet folyamatosan a fertőzés megszűntéig mind a betegnek, mind pedig az ápoló személyeknek végezniük kell főleg a WC-használat után, étkezések előtt, illetve a betegellátás, betegápolás befejeztével.

Igen fontos a beteg által használt WC, illetve árnyékszék, ágytál, vizeletgyűjtő edény (kacsa) tartalmának elegyítése, magának az edényzetnek, WC-kagylónak, ülőkének stb. beáztatásos, lemosó módszerrel történő dezinfekciója. Ugyanígy folyamatosan fertőtleníteni kell a beteg által használt evő- és ivóedényzetet, evőeszközöket, ételmaradékot.

Beáztatással, illetve fertőtlenítő mosással kell fertőtleníteni a beteg, illetve az ápoló személyzet által használt textíliákat (ágynemű, hálóruha, védőköpeny, törülköző stb.). A beteg, valamint az ápoló személyzet folyamatos kézfertőtlenítése mellett, a betegszoba padlózatának, esetleg kontaminálódott bútorzatának, egyéb tárgyainak dezinfekciója képezze a beteg, vagy a betegségre gyanús személy környezetének dezinfekcióját.

758
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]