Milyen módszerekkel távolíthatóak el a genitális függölyök?

748
HOZZÁSZÓLÁS:

A külső genitáliákon, ill. a végbélnyílás körül lévő függölyöket a következő módszerekkel vehetik le:genitalis-fuggoly

A genitális függölyök eltávolításának módjai

  • Krioterápiával. vagyis folyékony nitrogénnel vagy szilárd szén-dioxiddal (szárazjég) „lefagyasztják” Ez általában fájdalmatlan, néhány perces eljárás.
  • Podofillinnel, amelyet benzointinktúrába kevernek.Sok orvos nem választja elsőként ezt a kezelést,mert a szer mérgező, de különösen makacs függölynél használható. Mindegyik függölyt bekenik vele,majd 1-4 óra múlva lemossák. A kezelést hetente egyszer-kétszer megismétlik. Ha a függölyök négy kezelés után sem tűnnek el, vagy húzódnak össze,más módszert kell alkalmazni. A podofíllin nem használható terheseknél, és az ép szövetet óvni kell tőle. Nem alkalmas belső függöly (méhnyak, száj és húgycső) kezelésére.

Ha valakinél a Pap-teszttel függölyöket találtak, akkor olyan nőgyógyásznak kell a vizsgálatot elvégeznie, aki gyakorlott a kolposzkópos vizsgálatban. A kolposzkóp olyan mikroszkóp, melyet a hüvelybe vezetnek be, és vele felnagyítva tekinthetik meg a hüvely falán és a méhnyakon lévő rendellenes sejteket.

A belső függölyök (hüvely és méhnyak) eltávolítása krioterápiával (lásd feljebb), és 5-fluoruracillal történhet.

Mivel a podofillin könnyen felszívódik és mérgező, méhnyaki függölynél nem használható Hüvelyben is csak a legnagyobb óvatossággal lehet alkalmazni, úgy, hogy a kezelt hely teljesen száraz legyen, mielőtt a hüvelytükröt kiveszik, nehogy az oldat az ép szövetre kerüljön.

  • Húgycsőben lévő függölyök eltávolítása krioterápiával történik. A húgycsőben lévő függölyöket apró mikroszkóppal fedezik fel uretroszkópos vizsgálat során. A podofillin ezekre nem használható.
  • A végbélnyílás függölyeinek eltávolítása lehetséges krioterápiával, podofillinnel, ha az ép szövetet gondosan elkerülik. Sok szakorvos mégsem alkalmazza erre a podofillint, lektrokauterezéssel. Ez régebbi módszer, a függölyök leégetését jelenti, általában kevés fájdalommal jár.
  • A szájban lévő függölyök levehetők:

– krioterápiával,

– elektrosebészettel,

– műtéttel.

Az utóbbi években kezdték használni a lézeres sebészetet a genitális függölyök eltávolítására. A lézer erős fénynyaláb, melyet a függölyre irányítanak, hogy elroncsolja. Az eljárás fájdalmatlan, és akkor használják, ha a többi módszer eredménytelen, viszont drágább is, és csak kórházban használható, a rendelőben vagy járóbeteg-rendelésen nem.

A lézersebészet egyik újabban felismert veszélye, hogy miközben a függölyt szétroncsolják, a fertőző bőr apró lemezkéi a test más részeire eljuthatnak, vagy megfertőzik a lézert használó személyt. Ha a lézersebészet mellett döntünk, vigyázzunk arra, hogy a beteg kellő védelmet kapjon.

748
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]