Mire kell odafigyelni, ha genitális herpeszre gyanakszunk?

795
HOZZÁSZÓLÁS:

A külső nemi szerveken fájdalmas hólyagok jelennek meg, melyek meggyógyulnak, majd időnként ismét megjelennek. A kiújulást gyakran kapcsolatba hozzák a stresszel. A betegség első támadása a legrosszabb, és általában egy héttel azután következik be, hogy fertőző személlyel érintkezik az ember.genitális herpesz

Milyen tüneteket okoz?

A tünetek a következők:

  • bizsergő, szúró vagy égető-csípő érzés a szeméremtestben;
  • lágy, vörös dudorok (kb. max. 12 mm átmérővel) a szeméremtestben, a húgycsőnyíláson, a csiklón, a végbélnyílás körül vagy a tomporon.

Néha előfordul a húgycsőben is és a méhnyakon, ahol kevesebb az idegvégződés, ezért fájdalmatlan. A dudorokból kiemelkedő fehér hólyagok lesznek, amelyek pattanáshoz hasonlóak, de ezeknél szúró, égető fájdalmat érzünk érintésre.

A hólyagokban lévő folyadék erősen fertőző, és közösüléssel könnyen átvihető, – a hólyagokat két-három nap múlva fekélyek váltják fel, melyek az eleven szövet miatt rózsaszínűek, kissé megsüllyedt, nedvező, sima szélű foltok. Ezek ugyanolyan fájdalmasak és fertőzők, mint . a hólyagok, és kb. 7-10 nap alatt gyógyulnak.

Néhány embernél előfordul láz, fáradtság, fejfájás, és az ágyéki nyirokcsomók megduzzadnak. Az első megbetegedés három hétig is eltarthat, bár gyakoribb a kéthetes időtartam.

Hogyan  terjed?

Akinek volt már HVS-2-fertőzésük, több, mint 80%-ban újra megbetegszenek egy éven belül. A két fertőzés közti lappangó időszakban is bennünk van a vírus, és fertőzhet is, bár a fertőző hatás sokkal erősebb, ha a tünetek jelentkeznek.

Ha nincsenek tünetek, a betegség a nemi szervek bőréről időközönként leváló apró lemezek segítségével terjed, vagy ondóval és hüvelyfolyással.

Tehát az is átadhatja, aki nem is tud róla, hogy herpesze van, mivel csak a hüvelyen belül és a méhnyakon vannak fekélyek. Azt a nőt, aki; tünet nélküli, de herpesszel fertőzött, „aszimptómás-terjesztő“-nek hívják, és akaratlanul is számos új esetért felelős.

A herpesz ujjal is átadható, nem kell tehát együttlét ahhoz, hogy elkapja az ember. Ezen kívül orális szexszel is el lehet kapni: fertőzött szájról a genitáliákra, és a fertőzött nemi szervekről a szájra terjedhet, bár ez ritkább, mint a többi eset.

A genitális herpesz kiújulását lehetetlen megjósolni, de ezek általában enyhébb lefolyásúak, mint az első, és sokszor az alváshiány, menstruáció, elégtelen táplálkozás, fáradtság és megfázás okozza.

A kiújuló  betegségnél is jelentkezik a szeméremtest bizsergése,és szóródása, de nincsenek hólyagok: helyette az előző kiütések helyén vagy máshol is néhány fekély jelenik meg.

Ezek rendszerint kevésbé fájnak, mint az előzőek, és 2-5 nap alatt helyrejönnek. A legtöbb embernél az évek során egyre kevesebb visszaeséssel kell számolni.

795
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]