Mit kell tudni a trichuriosis-fertőzésről?

742
HOZZÁSZÓLÁS:

A parazitás fertőzésért a Trictiuris trichiura nevű féreg a felelős.trichuriosis

A betegség kiváltója

A hím 30-50 mm, a nőstény 35-50 mm hosszú. A test elülső 1/3-a tűszerűén vékony, farki vége ceruzabél szélesre vastagodó. Az ivarérett nőstény petéit a béltartalomba rakja. Petetermelése átlagosan napi 2000-6000-re becsülhető.

A lenyelt petékből a lárvák a vékonybélben bújnak ki. A vékonybél mucosajába és a Lieberkühn-cryptákba fúródnak, ahol összecsavarodva fejlődnek 10 napig, majd szöveti vándorlás (migratio) nélkül vándorolnak végső megtelepedési helyükre a vastagbél felső szakaszába. Ritkán a vékonybél alsó szakaszába, ahol a nyálkahártyába fűződve telepednek meg és 1 hónap alatt fejlődnek ivarérett férgekké. Élettartamuk átlagosan 3-5 év.

A betegség biológiai inkubációs ideje 1-3 hónap. A klinikai kép a szervezet aktuális általános állapotán kívül az élősködő férgek számától függ. A betegség patogenezise még ma sem tisztázott eléggé. Az okozott tünetek részben mechanikus ártalommal magyarázhatók. A férgek ugyanis fejükkel átbökik a nyálkahártyát és általában a mucosa felső részében ritkán a submucosáig hatolnak be. A laesiok mikrobák behatolását teszik lehetővé. Egyes feltételezések szerint sejtoldó enzimeket is termelnek.

Enyhe fertőzések (kevés számú féreggel történt fertőzés) általában tünetmentesek. Középerős fertőzésben (30-100 féreg esetében) csak kevéssé jellegzetes, bizonytalan tünetek észlelhetők: étvágytalanság, émelygés, hányinger, váltakozó lokalizációjú hasi fájdalmak stb., melyekhez fogyás, neurotoxikus vagy allergiás tünetek is társulhatnak.

Súlyos fertőzésben (amikor a vastagbélben több száz vagy több ezer féreg telepedett meg) jellegzetes kórkép alakul ki: krónikus colitis tompa hasi fájdalmakkal, középszerűen nyálkás, híg, esetleg véres széklettel és krónikus tenesmussal, melyhez kifejezett anaemia társul.

Hogyan terjed?

A fertőzés forrása a Trictiuris trictiiurával fertőzött ember. Világszerte előfordul. Különösen ott gyakori, ahol a székletszóródáshoz és a pete külvilági fejlődéséhez szükséges viszonyok kedvezőek.

A Trichuris az egyik leggyakoribb emberi bélparazita. A fertőzés masszivitása különösen a trópusi égövön magas. Hyperendémiás területeken a lakosság 90%-a fertőzött lehet, egyénenként többszáz-többezer férget hordozva.

Gyakoribb az Ascarisnál, annak közel kétszerese. Terjedését ugyanazon tényezők befolyásolják, mint a többi, talaj útján terjedő bélparazitáét. Ezért lényegesen magasabb arányban található vidéken, mint a városi lakosság körében.

Hazánkban a trichuriosis a telepúiés-egészségúgyi viszonyoktól és a higiénés kulturáltságtól függően különböző arányokban az egész ország területén előfordul. Endémiás gócai is vannak, mint pl.: Szabolcs-Szatmár, Győr-Sopron, Vas megye egyes területei, a pilisi falvak stb.

Immunitási viszonyai nem eléggé ismertek. Hyperendémiás területen a felnőttek és a gyerekek fertőzöttségi arányaiban nincs értékelhető különbség. Másutt általában a gyermekek között gyakoribb. Ezt egyrészt a nagyobb expozíciós lehetőséggel, másrészt a felnőttek bizonyos fokú praemuniciójával magyarázzák.

Hogyan diagnosztizálható?

Székletvizsgálat útján történik. Az anyagot F-tartályban kell beküldeni.

Hogyan gyógyítható?

Jelenleg a Vermoxot használják kb. 95%-os hatásfokkal. Mellékhatása nincs. Napi adagja 2×100 mg 3 napig.

742
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]