Mit kell tudni az enterobiosist okozó gilisztákról és az általuk okozott tünetekről?

803
HOZZÁSZÓLÁS:

A betegség okozója az Enterobius vermicularis féreg. Gyakran használt magyar neve: cérnagiliszta.Enterobiosis2

A giliszták ismérvei

A fehér színű férgek nősténye átlagosan 1 cm hosszú. Ivarnyílása a test közepén van, farka hegyesen végződik. A hím 3-5 mm hosszú, begörbülő farki végén tompa spiculum és 6 papilla foglal helyet.

A nőstényben kb. 10 000-15 000 pete fejlődik ki. A peték mérete 50-60 x 25-30 mikrométer, egyik oldalukon megnyúlt, a másikon domborúbb, jellemzően tojásdad alakúak. Bennük a kialakuló lárva többnyire előrehaladott fejlődési szakaszban van.

A peték fertőzőképességüket porban 7-14 napig, közepes relatív nedvesség mellett szobahőn kb. 2-3 hétig tartják meg. A szennyvízben 48 óra alatt elpusztulnak, 55 °C-on néhány másodpercig élnek. A vegyszerekkel szemben rezisztensek.

A szájon át bejutott petékből a lárva a duodenumban kel ki és 2 vedléssel növekszik tovább. Innen a vastagbélbe vándorol és teljes fejlettségét ott éri el. A petékkel telt, megtermékenyített nőstények ellazulva a perisztaltikával lejjebb sodródnak és a végbélbe jutnak.

Petéiket – a többi fonálféregtől eltérően – nem a béltartalomba rakják, hanem a sphinchteren átpréselődve a székletürítéstől függetlenül a végbélnyílás környékére vándorolnak és a perianalis redőkbe ürítik. A peterakás után elpusztulnak, a levegőn beszáradnak. A hímek a copulatio után elpusztulnak és megemésztődnek. A férgek teljes kifejlődési ideje 15-43 nap.

Milyen tüneteket okoznak?

Sajátos biológiája rányomja bélyegét klinikai megnyilvánulásaira is. Biológiai lappangási ideje kb. 2-6 hét. Az aktuálisan fertőzöttek kb. 2/3-ánál tünetmentes vagy szubklinikus tüneteket okoz. 

Legjellemzőbb tünete a végbéltáji viszketés, mely legtöbbször éjszaka jelentkezik. Tartós fertőzés esetén ez alvászavart idézhet elő, de előfordulhatnak egyéb idegrendszeri tünetek is, mint pl. általános nyugtalanság, ingerlékenység, fáradtság és az ezekből eredő koncentrálóképesség hiánya.

Legjelentősebb és legveszélyesebb szövődménye az appendicitis. Hazai vizsgálatok elsősorban krónikus gyulladásban igazolták kóroktani jelentőségét és gyakoriságát 9-12 éves korban találták a legmagasabbnak, ahol az egészséges gyermekpopulációk Enterobius-fertőzöttsége is tetőzik.

A férgek a gáton keresztül a külső nemiszervekre és ezen keresztül a hüvelybe is átvándorolhatnak. Az eddigieknél tehát nagyobb figyelmet kell fordítani a leánygyermekek ginekológiai tüneteire. Nőgyógyászati tünetekkel jelentkezőknél gyakran található meg petéje a vulván és az anuson együttesen. A fertőzés a leánygyermekeket vakaródzásra, maszturbációra ösztönzi és legtöbbször ezáltal történik a hüvely bakteriális, illetve gombás fertőződése.

Hogyan diagnosztizálható?

Az anorectalis-kaparék vizsgálatával történik. A vizsgálati anyag vétele reggel, felkelés után és mosakodás előtt kell történjen.

803
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]