Mit kell tudni a Bornholm-betegségről?

801
HOZZÁSZÓLÁS:

A Pleurodyniát a Dániához tartozó Bornholm-szigeteken észlelték először. Endémiásan főleg a nyári és őszi hónapokban szokott jelentkezni, de sporadikus esetek egész éven át előfordulhatnak.pleurodyniat

Újabb vizsgálatok szerint a betegség kialakításában a coxsackie B 1-5 vírusok mellett a coxsackie A4, valamint az echo 1, 6, 9 is szerepet játszhat.

Milyen tüneteket okoz?

A lappangási idő 2-9 nap. A hirtelen magasra szökő láz és rossz közérzet mellett szúró izomfájdalmak lépnek fel, főként a mellkas vagy a has izomzatában. A kép pleuralis vagy peritonialis izgalomra lehet gyanús.

A fenti tünetekhez étvágytalanság, köhögés, hányás, hasmenés társulhat. A láz és a fájdalom néhány nap alatt megszűnik. Ritkán azonban 2 hétig is elhúzódhat. Szövődményként pericarditist és orchitist írtak le.

Hogyan kezelhető?

A kórkép felismerése típusos esetben nem okoz nehézséget. A retrosternalis fájdalommal járó betegség elkülönítése a coronariás eredetű szívizomhypoxiától nehézséggel járhat. Hasi lokalizációjú fájdalom (különösen, ha mellkasi fájdalom nélkül jelentkezik) elsősorban appendicitis gyanúját veti fel és a beteget gyakran megoperálják.

Terápiás lehetőség nincs, tüneti kezelés végzendő. Prevenciós eljárások nem állnak rendelkezésre. A felsorolt betegségekben a fertőzőforrás a beteg (a vírus a székletben már az inkubáció utolsó napjaiban megjelenik), a rekonvaleszcens és a tünetmentes ürítő.

A kórokozók kontakt úton, ivóvízzel, fürdővízzel, élelmiszerekkel.esetleg cseppfertőzéssel terjednek. A fogékonyság a gyermekkorban általános. Különösen veszélyeztetettek a csecsemők, akik már a születés pillanatában fertőződhetnek coxsackie B-vírust ürítő anyjuktól.

A coxsackie- és ECHO-vírus okozta megbetegedéseket csak akkor kell bejelenteni, ha azok „meningitis serosa” vagy encephalitis epidemica formájában zajlanak le, de valamennyi kórkép heveny tünete alatt a beteget el kell különíteni. A laboratóriumi vizsgálat nem kötelező, de előzetes megbeszélés alapján lehetséges.

Ha a Bornholm-betegség szülőszobában, gyermekágyas kórteremben fordul elő, a beteg elkülönítése után az adott kórteremben teljes zárlatot kell elrendelni. A zárlat alatt lévő személyek minden váladékát folyamatosan fertőtleníteni kell, a kórtermet külön ápolószemélyzetnek kell ellátni.

A zárlat csak akkor oldható fel, ha a kórterem betegei távoztak, és elvégezték az ellenőrzött nagytakarításból álló zárófertőtlenítést.

801
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]