Milyen betegség a Q-láz?

826
HOZZÁSZÓLÁS:

A Q-láz Coxiella burneti által okozott heveny fertőző betegség, az esetek nagy részében atípusos pneumoniával, más esetekben granulomás hepatitis képében zajlik.magas-laz-hoemelkedes-11

A betegséget Dérnek észlelte először, 1934-ben Ausztráliában és „Query” fever-nek, azaz kérdőjeles láznak nevezte el. 1939-ben Ausztráliában Burnet és tőle függetlenül az USA-ban Cox ismerte fel a rickettsiaszerű kórokozót. A Q-láz okozóját róluk nevezték el Coxiella burnetinek.

Hogyan terjed?

A Coxiella burneti obligát intraceiluláris parazita. Beszáradt állapotban is megtartja fertőzőképességét. A C. burnetinek kis- és nagy-sejtes formáját, valamint spórás alakját írják le, ez utóbbinak köszönheti nagy ellenállását.

Sok állatban megtalálták, de leggyakrabban marhákban, juhban, kecskében. Terjedhet direkt kontaktussal, szájon át fertőzött étellel vagy tejjel, valamint belégzés útján. Állatok között a kullancsok terjesztik. Lényegesen ellenállóbb hővel és kiszáradással szemben, mint a többi rickettsia.

Patogenezis

A kórokozó inhaláció, tejfogyasztás, cseppfertőzés vagy kullancscsípés révén kerül a szervezetbe. Leggyakrabban interstitialis tüdőinfliltratiót okoz, máskor a májban alakul ki gócos gyulladás granulomaképződéssel. Ritkán myocarditis, pericarditis vagy endocarditis is felléphet.

Akut Q-láz

A lappangási idő általában 10-25 nap. A betegség hirtelen kezdődik, magas lázzal, relatív bradycardiával, főként az esti órákban jelentkező tarkótáji fejfájással, izzadással. Gyakran észlelhetők izomfájdalmak.

Pneumoniás esetekben kínzó, improduktív köhögés jelentkezik. Amennyiben a Q-láz pneumonia nélkül, granulomás hepatitis formájában zajlik, klinikai képében megfelelhet a vírushepatitisnek. Gyakran hányinger, hasmenés vagy obstipatio kíséri a képet.

Krónikus Q-láz

Szubakut endocarditis és/vagy krónikus hepatitis formái ismeretesek. Szövődmények főként kezeletlen, vagy későn kezelt esetekben jelentkeznek. A végtagokon thrombophlebitis, arteritis alakulhat ki.

Elvétve uveitis, chorioretinitis is felléphet. Idegrendszeri szövődmények közül az encephalitis, dementia, psychosis említendő. Terhesekben abortuszt idézhet elő a Q-láz. Arthritis, myocarditis, endocarditis akut Q-láz szövődményeként igen ritka.

Hogyan kezelhető?

Megfelelő időben és megfelelő antibiotikummal kezelt esetek prognózisa jó, de relapsus előfordulhat.

Akut Q-láz: a kezelésben a tetracyciin az első választandó szer vagy chioramphenicol. Legalább 2 hétig kell a kezelést folytatni.

Krónikus esetekben is tetracyclint kell alkalmazni, esetleg trimethoprim + sulfamethoxazollal vagy rifampicinnel kombinálva. Egy évig ilyenkor minimálisan alkalmazni kell antibiotikumot. A kiújulás veszélye miatt még ezt követően is hónapokig ellenőrizni kell a beteget.

Járványügyi intézkedések

Bejelentendő megbetegedés. Elkülönítés nem szükséges, de a beteg orr-torok váladékát, vizeletét, valamint az ezekkel szennyezett tárgyakat folyamatosan fertőtleníteni kell. A beteg környezetében orr-szájmaszk viselése ajánlatos.

Hogyan előzhető meg?

A tej pasztőrözése vagy forralása védelmet nyújt. Nélkülözhetetlen az állati eredetű termékek (tej, hús, gyapjú, bőr) feldolgozásával és forgalmazásával kapcsolatban a higiénés és munkavédelmi előírások betartása. Formalinnal elölt kórokozót tartalmazó vakcina is adható megelőzési céllal.

826
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]