Milyen kórképeket okozhat a Salmonella-fertőzés?

821
HOZZÁSZÓLÁS:

A salmonellák által okozott kórképek megnyilvánulhatnak:szalmonella

  • akut gastroenteritisben,
  • bacteriaemiával járó lázas állapotban, szervi lokalizáció nélkül
  • bacteriaemiában, szervi lokalizációval (septicaemia), -tünetmentes ürítésben.

Az akut gastroenteritisekben megnyilvánuló fertőzések egy része kontakt úton következik be és ily módon sporadikusan, az év egészében előfordulhat. Jelentősebb része azonban a salmonellákkal kontaminált ételek fogyasztását követően, egyidejűleg több embert, esetleg tömegeket érintve főleg a nyári hónapokban halmozódik.

A kontakt terjedésű fertőzésekben a klinikai tünetek kezdete elhúzódóbb, a lappangási idő 7 nap is lehet, míg ételfertőzésekben rövid, 6-48 órás lappangási idő után hirtelen kezdődnek.

Milyen panaszokat okoz?

A klinikai tünetek között hányinger, hányás, rossz közérzet, görcsös hasi fájdalom, vizes, alkalmanként véres, nyálkás hasmenés, láz, izomfájdalom lehetséges.

A betegek zöménél 38-39 °C-ig terjedő láz mérhető. A hasmenés jellege a napi 2-3 lazább széklettől a súlyos, profúz, napi 20-40 széklet ürítésig igen változó. A beteg általában 2-7 nap alatt felgyógyul, esetenként azonban hetekig is eltarthatnak a tünetek. Elhúzódó lázas állapot és hasmenés, komplikációra utalhat.

Bacteriaemiával járó lázas állapot, szervi lokalizáció nélkül (typhoid szindróma)

Átmeneti vagy tartós bacteriaemia előfordulhat a gastroenteritisszel egy időben vagy egyéb alapbetegségek kapcsán gastroenteriális tünetek nélkül. Felnőttekben 5-10%-ban, csecsemő- és gyermekkorban ennél jóval gyakrabban észlelik.

Tünetei: hirtelen kialakuló láz, rossz közérzet, fejfájás, enyhe meningeális tünetek. A diagnózist a Salmonella vérből történő kimutatása, a haemocultura pozitivitása igazolja.

Bacteriaemia szervi lokalizációval (septicaemia)

A salmonella-bacteriaemia kialakulása után a betegek mintegy 10%-ában napok, hónapok, esetleg évek múlva lokális gennyedés alakulhat ki. A kórkép létrejöttében igen nagy szerepe van a prediszponáló tényezőknek. Elsősorban súlyos alapbetegség miatti csökkent ellenállású betegekben fejlődik ki, de gyakori lehet a csecsemők, főleg a kora- és újszülöttek körében is.

A salmonella meningitis megfelelő, célzott kezelés ellenére is az újszülöttek igen súlyos, magas halálozással vagy maradványtünetekkel járó megbetegedése. A kórokozók különböző szervekben telepedhetnek meg (szív, tüdő, máj, lép, szem stb.)

Tünetmentes ürítés

Kialakulhat a fertőzést követően minden előzetes tünet nélkül is, létrejöttében a bejutott baktériumok kis száma, szerotípusa és a szervezet aktuális védekezőképessége játszik szerepet.

Csecsemőknél és gyermekeknél általában tovább tart, mint felnőtteknél. A megbetegedés akut szakában alkalmazott antibiotikus terápia megnyújthatja a tünetmentes Salmonella ürítés időtartamát.

821
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]