Mit kell tudni a sárgalázról?

762
HOZZÁSZÓLÁS:

A karib-tengeri Barbados szigetén 1647-ben írtak le először sárgaláz járványt. Asargalaz bejutó vírusok a parenchymás szervekbe kerülnek. A májban enyhe lobos reakcióval kísért necrosisok jelentkeznek, míg a szívizomban és a vesékben zsíros degeneráció észlelhető. A betegség vérzéses láznak (haemorrhagiás láz) felel meg.

Milyen tünetei vannak?

A fertőződés első tünete többnyire a láz. A betegség lappangási ideje 2-6 nap. A fertőzött szúnyog csípése után a kórokozó a regionális nyirokcsomókban szaporodik, majd az 5. naptól kezdve kimutatható a beteg véréből.

Egyidejűleg a vírus megjelenik a májban, a lépben és a csontvelőben is. A betegség típusos esetben 3 szakaszban zajlik le (pontosabban két lázas periódusban, amelyek között egy rövid, 24-48 órás afebrilis szakasz van).

Az első lázas szakasz hirtelen kezdődik, hidegrázással. A lázzal egyidejűleg jelentkezik a jellegzetes, igen kínzó fejfájás. Kifejezett izomfájdalmak fordulnak elő. A beteg pszichésen nyugtalan. Arca duzzadt, ödémás, vérrel telt.

A betegség második napjától kezdve a vizelettel sok fehérje ürül. Lassan az albuminuria ijesztően nagymérvű lesz, és egyidejűleg kialakul az oliguria, mely a veseállomány károsodásának a következménye.

A betegség második lázas szakaszában (amely szintén 4-5 napig tart) a láz alacsonyabb, és hiányzik az arc kongestioja. Jellemzője az icterus. Jellemző tünetcsoportként megjelennek a haemorrhagiás jelek.

A betegség hirtelen leláztalanodással végződik a tizedik nap után. A halálozása nagy, elérheti az 50%-ot. A szövődmény ritka.

762
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]