A legfontosabb tények a szalmonelláról

780
HOZZÁSZÓLÁS:

A salmonellosis biztosan csak a kórokozó kimutatásával különíthető el más kórokozók (baktériumok, vírusok, protozoonok, stb.) okozta hasonló képektől.salmonella

A Salmonellák kimutathatók a beteg különböző váladékaiból: székletből, vérből.

Hogyan kezelhető?

A Salmonella-gastroenteritis gyógykezelésében a folyadék- és elektrolit-háztartás egyensúlyának biztosítása a legfontosabb feladat.

A Salmonella-gastroenteritist nem lehet antibiotikumokkal gyógyítani. Antibakteriális készítmények adása csak szisztémás salmonellosis kifejlődésére hajlamosító tényezők (újszülöttek, 3 hónaposnál fiatalabb csecsemők, idős betegek súlyos alapbetegség, immunhiányos állapot, stb.) esetén indokolt. A

Salmonella-ürítés antibakteriális készítményekkel nem szüntethető meg. Adásuk nemcsak felesleges, hanem káros is. A Salmonella-fertőzésben szerepet játszó immunmechanizmusok még jórészt ismeretlenek. A fertőzést követően csak rövid időre szóló, részleges és típus specifikus védettséggel lehet számolni.

Hogyan terjed?

A fertőzés forrásai a beteg vagy tünetmentesen fertőződött állatok, illetve a beteg, ritkábban a tünetmentesen Salmonellát ürítő ember.

A fertőzés igazi rezervoárjai az állatok. A széklettel bejutó kórokozókat az állatok zöme létfenntartásuk során közvetlenül, más részük – főleg a haszonállatok – a fertőzött állati tápok (halliszt, csontliszt, vérliszt stb.) útján fertőződik.

A fertőzött állatok húsának és egyéb termékeinek fogyasztásával fertőzötté válik az ember is. Az ember tehát csak egy láncszeme a salmonellák természetbeni körforgásának.

Különösen fontos fertőző forrás a baromfi. A salmonellák gyakran kimutathatók a vágott baromfi bőréről, húsából, hasüregéből, májából, továbbá a tojáshéj külső, belső felszínéről, és a tojásléből vett mintákból. Emellett a sertések, marhák, halak fertőzöttsége és a belőlük készült élelmiszerek fertőzést terjesztő szerepe is jelentős.

A megbetegedések az év egészében előfordulhatnak, szezonális alakulását azonban egy-egy tömeges ételfertőzés nagymértékben befolyásolhatja az esztendő bármely időszakában. A betegség szezonalitása meghatározott földrajzi szélességek között eltérő szabályszerűségeket mutat. A mérsékelt égöv területén, így hazánkban is, a nyári hónapokban éri el a maximumot, a téli és kora tavaszi hónapokban a megbetegedések száma alacsonyabb.

A humán salmonellosisok gyakorisága különböző életkorokban eltérő. A korspecifikus morbiditás értéke rendszerint a csecsemők között a legnagyobb, 6-9-szerese az országos átlagnak, és 13-15-szöröse a 15 évesnél idősebbek morbiditásának. A megbetegedések gyakorisága az életkor előre haladásával fokozatosan csökken.

A salmonellosisok okozta halálozások mintegy 70%-a az 50 évesnél idősebb, kb. 20%-a pedig az 1 évesnél fiatalabb betegek között fordul elő.

780
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]