Milyen tünetei vannak a tífusznak, és meddig fertőzőképes?

857
HOZZÁSZÓLÁS:

A betegség elnevezése a görög „typhos” (köd, füst) szóból eredően arra utal, hogy súlyos esetekben eszmélete ködössé válik, a beteg érdeklődése lényegesen csökken, nagyothalló benyomását keltheti. A lép megnagyobbodása a diagnózis felállításában igen értékes lehet.tifusz-bakterium

Milyen tünetei vannak?

A betegség 8-10. napján jelennek meg a bőrből kissé kiemelkedő, nyomásra elhalványuló, 2-4 mm átmérőjű roseolák. A jelenlegi, általában enyhe kórlefolyásban csak elvétve fordulnak elő, főleg a mellkason és a törzs oldalán. Az első hét második felében kialakul a jellegzetes vérkép: leukopenia relatív lymphocytosissal.

A tífuszos állapot a második hét végére éri el a mélypontot, majd ezt követően a tudat lassan kitisztul, a nyelv lepedékessége megszűnik, ekkor jelentkezhet – ritkán –hasmenés, borsópürére emlékeztető széklettel. A bacteriaemia megszűnését a lépduzzanat csökkenése jelzi.

A csecsemő- és kisgyermekkori typhus abdominalisban a tünetek kezdete alig pontosítható, és nehezebb a diagnosztizálása is, mert alig lelhetők fel azok a jellegzetességek, amelyek a felnőttek megbetegedését jellemzik. Ritka a típusos lázmenet, a meningeálls izgalom, a hányás és a hasmenés.

A betegség szövődményeként a fekélyképződéskor arrodáló erekből induló vérzés a leggyakoribb, súlyosabb esetekben a bélperforáció. Csekélyebb jelentőségű szövődmény a cholecystitis és a cholangitis, ritkán carditis. Megfelelően és időben kezelt esetekben szövődmények nem fordulnak elő. Csecsemő- és kisgyermekkori tífusz abdominalisban a szövődmények valószínűsége kisebb.

Meddig fertőz?

A beteg a gyógyulást követően még hosszú ideig (évekig) ürítheti a kórokozót (kórokozó-hordozó állapot), amelynek hátterében az epehólyag perzisztens infekciója áll.

A beteg már a lappangási időben is fertőzőképes lehet, a fertőzőképesség azonban a betegség 3. hetében a legnagyobb. A harmadik hét után fokozatosan csökken, de csak akkor szűnik meg, amikor a beteg már sem a székletével, sem a vizeletével nem ürít kórokozót.

A betegségből gyógyultak kb. 10%-a a klinikai kezdettől számított 1-3 hónapig üríthet kórokozót, 1-2%-uk pedig életük végéig (kórokozógazdák).

857
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]